Ugrás a tartalomra
Ópusztaszer
MTVA

Emléktáblát avattak Ópusztaszeren

2017-09-25
14:22
2017-09-25
14:28
Forrás
MTVA
A Magyar Országos Közjegyzői Kamara 2017. szeptember 23-án avatta a Gesta Hungarorum című emléktábláját az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark területén.

A Magyar Országos Közjegyzői Kamara 2017. szeptember 23-án avatta a Gesta Hungarorum című emléktábláját az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark területén. A Szeri monostor kegyuraságát ellátó Bor nemzetségből származott Kalán püspök, aki pályafutását 1181-ben III. Béla király királyi kancelláriájának nótáriusaként kezdte. Szer monostora a feltételezés szerint rendelkezhetett oklevél kibocsátás jogával, azaz végezhetett hiteles helyi tevékenységet.

Ópusztaszerhez kapcsolódik Anonymus krónikájában, a Gesta Hungarorumban, a honfoglaláshoz írt egyik legfontosabb történeti esemény, Árpád és honfoglaló vezér társainak első országgyűlése. Anonymus személyének meghatározására a legújabb és talán legbizonyíthatóbb feltevés az, hogy III. Béla király jegyzője volt a királyi kancellárián.

E kettő, egymással kapcsolatban álló történelmi személyiségnek, és a magyar közhitelesség három intézményének, a hiteles helyeknek, a királyi kancelláriának és a püspöki hiteles személynek emlékére történt az emlékmű avatása. Az ünnepségen Kertész Péter az ÓNTE ügyvezető igazgatója és Kapási Olga a MOKK elnökhelyettese tartott ünnepi beszédet. Dr. Kiss-Rigó László Szeged-Csanád egyházmegyei püspök mondott áldást Mészáros Attila szobrász alkotására.

Ópusztaszer, 2017. szeptember 23.

MOKK-ÓNTE

Ópusztaszer
emléktáblavatás