Ugrás a tartalomra

A Magyar Állami Népi Együttes fellépésére megmozdult az egész falu

2024.03.12
17:06
Forrás
Hagyományok Háza Hálózat
Elindult a Petőfi Kulturális Program keretében az Együttes országos méretű, kistérségi turnéja.

Több éve nem látott ekkora érdeklődést a közönség részéről Pápateszér apró művelődési háza, szó szerint megmozdult az egész falu, sőt még a környező településekről is jöttek az érdeklődők, hogy élőben láthassák a Magyar Állami Népi Együttes produkcióját 2024. január 27-én.

Devecser, Somogyudvarhely, Cigánd, Mórahalom, Gencsapáti… csak pár példa azok közül a kifejezetten ötezer lélekszám alatti települések közül, ahol még látható lesz színpadon a Táncos Magyarok című előadás az Együttes félévig tartó, huszonöt állomásos turnéja során. A műsorban minden helyszínen megjelenik helyi népművészek közreműködésével a térség hagyománya. A néptáncosok számára ez egy felejthetetlen élmény, mely tovább növeli elköteleződésüket a népi kultúra iránt. Mihályi Gábor szavait idézve: „Célunk, hogy kulturálisan kevésbé ellátott kistelepülésekre jusson el ez a produkció és hogy kapcsolatot építsünk a néphagyomány művelőinek helyi (néptánc, népzene, énekkörök stb.) öntevékeny csoportjaival, és az ő értékeik legjavát is beépítsük az előadásokba.”

Habár a Petőfi Kulturális Program keretében megrendezett turné első megállóján, Pápateszéren a közönség felének nem jutott ülőhely, mégis mindenki boldogan és élményekben gazdagon távozott. A Táncos magyarok című táncszínházi előadás elérte célját, a múlt a jelenkor részévé tudott válni, az együttes értéket őrzött és értéket teremtett. A Táncos magyarok egy antológiaszerű válogatás a Kárpát–medence legszebb táncaiból és zenéiből, korokon és határokon átívelő utazás, mely során a magyarság és a vele sorsközösségben élő nemzetiségek folklórjából merítkezve járja körbe a történelmi Magyarországot. Hitet téve az összetartozás megkérdőjelezhetetlen valóságáról, nagy ívű panorámaként mutatja fel azt a paraszti örökséget, azokat a páratlan kulturális és szellemi javakat, melyeket az ezeréves együttélés hagyott ránk.

Tóth Alma, a Magyar Állami Népi Együttes táncművésze így foglalta össze élményeit az első előadás után: „A fiatal generáció - látva ezeket a produkciókat - egyrészt felfedezi, milyen értékes és gazdag a magyar népi kultúra, másrészt reméljük, hogy kedvet is kap a néptánchoz, mert a mi víziónk az, hogy a turné hatására ki is alakítják majd a maguk kis közösségeit, és ezekből egyre több és több lesz az egész ország területén…”

Hetényi Milán, a Magyar Állami Népi Együttes zenekarának énekese pedig így magyarázta el a turné küldetését: „Nagyon fontos, hogy az ország minden szegletébe eljuthasson ez a produkció, és ne csak a nagyvárosok, vármegye székhelyek színpadán állhasson, hanem olyan kis településeken is, ahonnan tulajdonképpen ez a kultúra eredetileg származik.”

A Magyar Állami Népi Együttes térségi turnéján kívül a Petőfi Kulturális Program keretében események széles skálája valósul még meg a lokális kulturális programoktól kezdve a nagyobb, régiókat átölelő folklór rendezvényeken át, utazókiállításokon keresztül egészen a közösségépítő és -támogató programokig. A programsorozat a Kulturális és Innovációs Minisztérium támogatásával, a Nemzeti Művelődési Intézettel együttműködésben valósul meg, a Petőfi Kulturális Program részeként. A Programról bővebb tájékoztatás itt olvasható: https://hagyomanyokhaza.hu/hu/node/8441

Hagyományok Háza Hálózat

Kapcsolódó tartalmak

Most

21:33, Frissítve: 21:52

Exit poll: a HDZ nyert, de nem tud önállóan kormányt alakítani

A kormányzó jobbközép Horvát Demokratikus Közösség nyert a horvát parlamenti választásokon, de nem tud önállóan kormányt alakítani - derült ki a szavazófülkékből kilépők megkérdezésén alapuló és az urnazárás után nyilvánosságra hozott felmérésből.
20:29, Frissítve: 20:38

Megkezdődött az uniós csúcstalálkozó Brüsszelben

Az Európai Tanácsot alkotó vezetők gazdasági és versenyképességi kérdésekről, az ukrajnai háborúról, az EU és Törökország közötti kapcsolatokról, a közel-keleti konfliktusról és a libanoni fejleményekről fognak tárgyalni.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.