Ugrás a tartalomra

Másfél évtized Ricsajban

2018.11.19
19:23
2018.11.19
19:31
Forrás
Hagyományok Háza
Idén tizenötödik alkalommal rendezik meg a Ricsaj Népművészeti Találkozót Vajdaság szívében. A kétnapos eseménysorozatot a Hagyományok Háza Hálózat Vajdaság is támogatja.

Immár hagyományt teremtett a Ricsaj Népművészeti Találkozó Óbecsén. A november 23-34-ei találkozó célja a magyar népi kultúra népszerűsítése a fiatalok körében. A kétnapos jeles eseményen az ifjú nemzedék megismerheti ősei hagyományait, életmódját, behatóbban foglalkozhat kultúránkkal, valamint elsajátíthatja szűkebb pátriája dalait és táncait. A rendezvénynek a Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör ad otthont.

Az ünnepsorozat pénteken kezdődik, a néprajzi kiállítás a délvidéki népzenekutatás úttörőinek állít emléket. Ezt követi az Örökségünk – a vajdasági nagyzenekar koncertje. Másnap a rendezvényen résztvevők a helyi iskolákba, óvodákba is ellátogathatnak, míg az óvodás korosztálynak a szervezők interaktív előadással, játékokkal, dalokkal, tánccal egy mesébe szerkesztett történettel kedveskednek, addig az iskolásokat népzenei koncert, népdal- és néptánc oktatás, valamint néprajzi oktató előadások várják. A programot hangszer-, viselet-, régi tárgyak bemutatója színesíti. Mindkét napi program önfeledt szórakozással, táncházzal és folkkocsmával zárul. 

Idén a Hagyományok Háza Hálózat Vajdaság támogatásával, egy újabb programmal bővülhetett a Ricsaj rendezvény. Komplex foglalkozás keretében Ricsaj, Találkozás a Népművészettel címmel, vajdasági néptáncoktatók, néptáncosok, zenészek tartanak bemutatót a gyerekeknek. Ezeket a foglalkozásokat - más hétvégeken - két szórvány magyar település, Magyarcsernye és Törökbecse fiataljaihoz is elviszik. A programokat egyidejűleg tartják óvodások illetve iskolások számára. Az egyik helyszínen kézműves foglalkozások várják a fiatalokat, a másik helyszínen a népi játékok, a népmese és a néptánc világába avatják be az érdeklődőket. A program hangszerbemutatóval egészül ki.

Ricsaj

Most

15:20, Frissítve: 15:32

Átadták a Kallós Zoltán Külhoni Magyarságért Díjakat

Átadták Budapesten a Kallós Zoltán Külhoni Magyarságért Díjakat a Budavári Palotában. Az elismeréseket a kitüntetettek Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkártól vehették át. A díjazottak között három vajdasági művelődési egyesület is van.
14:48, Frissítve: 15:11

Ünnepel Magyarország - a légiparádé elmarad

Fesztiválhangulat, színpadi és utcai produkciók, kiállítások, látványművészeti előadások, családi és gyermekprogramok várják tizenkét helyszínen Budapesten az érdeklődőket a hétvégén a Szent István-napi állami rendezvénysorozat keretében.
14:08, Frissítve: 15:53

Sportszerek ajándékba

A topolyai TSC Akadémián a Szerb Labdarúgó Szövetség képviselői sportfelszerelést adományoztak a Községi Labdarúgó Szövetség klubjai számára.

Népszerű

Folytatódtak a tüntetések Vajdaság-szerte

Nem egyeztek meg a gazdák és a kormány képviselői. A gazdák azt mondták, az alacsony felvásárlási árak, a magas üzemanyag- és műtrágya árak, továbbá a vízlecsapolási illeték miatt elégedetlenek.