Ugrás a tartalomra

Mozdony és a paprika: mindkettő erős

2017-10-03
17:03
Forrás
MTVA
Az Alpok-, a Duna- és az Adria menti országok közös televízió-műsorában e héten a hagyományok és a történelem játssza a főszerepet.

A magyar paprikával - és imádságos lélekkel -   gőzösön juthatunk el Giulia tartományba.

Az Alpok-Duna-Adria magazinműsort minden ország azonos tartalommal, a saját nyelvén készíti el. A félórás adásokat a résztvevők kéthetenként sugározzák.

Kezdjük hazai tájakkal! A szegedi riport még a nyarat idézi. A város környéke, a Tisza folyó völgye, különösen alkalmas a paprika termesztésére. A napfényes órák száma magas, a kedvező talajadottságok, a szegediek termesztési tapasztalatai és kísérletező kedve, mind hozzájárultak a sikerhez, formálták a szegedi paprika színét, ízét és aromáját. A termesztés első nagy virágkora a két világháború között volt, ezen a termőtájon akkor körülbelül 15 ezer ember „paprikázott”.

A német műsorkészítők vonatjaikkal büszkélkedtek. Bajorországban még közel harminc gőzmozdony üzemel. A Chiemsee-vasút idén ünnepli 130. születésnapját, hiszen első útjára röviddel a legendás bajor király, II. Lajos halála után került sor. A gőzösöknek azóta egészen modern kihívásoknak kell megfelelniük, hiszen sokan emelnek szót a finom por és légszennyezés miatt, ami a füstkibocsátás miatt elkerülhetetlen.

Szlovén szomszédaink Ptujba kalauzolnak minket. Az egyik legrégebbi szlovén város, már a rómaiak idején is ismert volt. A középkorban az ókori romokon ismét település emelkedett, amely forgalmas kereskedőközponttá alakult. A helyiek büszkék történelmükre és városuk szépségére. Arról, hogy a korábbi évszázadok életvitele ne merüljön feledésbe, a Császári-Királyi Ptuj Egyesület gondoskodik, ők ugyanis, az immáron hagyományos várjátékok szervezői.

Friuli-Venezia Giulia tartomány egyik leghíresebb búcsújárása, a barbanai Szűz Mária ünnepéhez kapcsolódik. Sajátos körmenetnek lehet tanúja az idelátogató: feldíszített bárkák hada népesíti be a Grado és Barbana települések közötti tengeröblöt. A zarándoklattal az 1237-es pestisjárvány idején, a gradóiak által tett fogadalomra emlékeznek.

 

Szerkesztő: Sári Zsuzsa

Adás: október 5., csütörtök (Duna 7.10)

Ismétlés: aznap (Duna World 15.40)

Alpok-Duna-Adria