Ugrás a tartalomra

MTV: tizenöt éve a magyar közösségért

2009.01.09
11:31
[html] MTV: tizenöt éve a magyar közösségértKözszolgálat határon innen és túl A Magyar Televízió határon túli mûsorai az elmúlt évben ünnepelték 15
[html]
MTV: tizenöt éve a magyar közösségért
Közszolgálat határon innen és túl

A Magyar Televízió határon túli mûsorai az elmúlt évben ünnepelték 15. születésnapjukat. A Kárpát Expressz, az Átjáró, a Kézfogás és a Sírjaik hol domborulnak? a nézõi visszajelzések alapján egyre markánsabb, véleményformáló hírforrássá váltak az anyaországban és a határokon túl is.
Az elmúlt év egyik kiemelkedõ eseménye volt 2008. november 7-én, amikor a határon túl élõknek készített mûsorok másfél évtizedes fennállását ünnepelte a Magyar Televízió. A jubileumi találkozót számos kárpát-medencei politikus és újságíró mellett Szili Katalin, az Országgyûlés elnöke is megtisztelte jelenlétével. A politikusasszony ünnepi beszédében megköszönte, hogy a közszolgálati televízió felelõsségteljes módon segíti a határokon innen és túl élõk közötti párbeszédet.
Az évzárás egyben számvetést is jelentett. Mindenki egyetértett abban, hogy az elmúlt év ismét sikereket hozott a Határon túli Mûsorok Szerkesztõség számára. Négy mûsoruk különbözõ nézõi csoportokat szólít meg: a Kárpát Expressz a hiteles hírek iránt érdeklõdõket, az Átjáró az igényes beszélgetések és dokumentumfilmek kedvelõit, a Kézfogás a vállalkozó szellemû honfitársakat, a Sírjaik hol domborulnak? pedig a múlt és az elõdök örökét keresõket. Ezek a mûsorok a magyar elektronikus médiában egyedülálló módon, összehangolt tematikájukkal szolgálják a közös értékek megõrzését és újak létrehozását.
A szerkesztõk jelentõs elõrelépésnek tekintik a határon túli televíziós csatornákkal kötött szerzõdéseket. A közösségi mûsorszolgáltatók ugyanis díjmentesen vehetik át a Magyar Televízió határon túli mûsorait, ezzel is színesíthetik programkínálatukat, miközben egyre több nézõhöz jutnak el a közszolgálati adások.
„Az Európai Unióhoz csatlakozó országokban mindenütt felértékelõdnek a határokon átívelõ társadalmi, kulturális és gazdasági kapcsolatok” – hangsúlyozta évértékelõ beszédében Havasi János szerkesztõségvezetõ. – „Büszkék vagyunk rá, hogy a csapatunk munkáját már másfél évtizede ez a szellem mozgatja. A határon túli és hazai tévések közösen, teljes egyetértésben készítik az adásokat.”
Szakmai elismerések sora bizonyította, hogy a mûsorkészítõk 2008-ban is színvonalas munkát végeztek. A Nemzetközi Életmód Filmfesztiválon, a Kistérségi és Kisközösségi Televíziók IX. Filmszemléjén számos határon túli munkatársat jutalmaztak, a szerkesztõség újságírói neves hazai és határon túli kitüntetéseket vehettek át.
Szintén figyelemreméltó eredmény, hogy a fõmûsoridõben sugárzott mûsorok is egyre gyakrabban tekintenek az anyaországon kívülre. Az Este 2008-ban több alkalommal látott vendégül határon túli magyar politikusokat, és Az Unokáink sem fogják látni címû városvédõ mûsor is szívesen látott vendég a Kárpát-medence minden pontján. Az sem véletlen, hogy a TeleSport nemrég Kolozsvárról közvetített labdarúgó mérkõzést.


További hírek az MTV-rõl: www.mtvzrt.hu
[/html]

Kapcsolódó tartalmak

Most

13:03, Frissítve: 13:19

Folytatódnak a harcok Ukrajnában

Eddig 1908-an adták meg magukat a körülzárt mariupoli Azovsztal acélműből – jelentette be Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter. Az Azovsztal üzem blokádja folytatódik – tette hozzá.
10:56, Frissítve: 11:05

Roland Garros - Đoković a favorit

A címvédő és világelső Novak Đoković számít favoritnak a férfiaknál, míg a nőknél a világranglista-vezető Iga Swiatek a legesélyesebb a vasárnap kezdődő 126. francia nyílt teniszbajnokságon..

Népszerű