Ugrás a tartalomra

Negyvenhárom ország az Eurovíziós Dalversenyen

2009.01.16
09:59
[html] Negyvenhárom ország az Eurovíziós DalversenyenAz MTV is részt vesz a moszkvai fesztiválon Hivatalosan is bejelentette a 2009
[html]

Negyvenhárom ország az Eurovíziós Dalversenyen

Az MTV is részt vesz a moszkvai fesztiválon

Hivatalosan is bejelentette a 2009. évi moszkvai Eurovíziós Dalverseny résztvevõit az Európai Mûsorszolgáltatók Szövetsége. A 43 nemzeti közszolgálati tévétársaság között a Magyar Televízió is képviselteti magát az 54 éves múltra visszatekintõ versenyen. Az MTV pályázatot ír ki, a beérkezõ mûvek közül szakmai zsûri választja ki a magyar köztévé idei versenydalát.

Szlovákia tíz év kihagyás után tér vissza a Dalversenyre, míg a San Marino-i köztévé úgy döntött, az idén nem vesznek részt – egyebek között ez derült ki az EBU közleményébõl, amelyben a Eurovision Song Contest új, hivatalos honlapjának elindulásáról is beszámolnak. A Dalversenyt az orosz Dima Bilan és Edvin Marton tavalyi gyõzelmének köszönhetõen 2009-ben Moszkvában rendezik meg. Az idei megmérettetésen résztvevõ 43 ország elõadói a tavalyihoz hasonlóan elõbb két elõdöntõben állnak színpadra, a május 16-i döntõben a legjobb 25 dal szerepel majd. 2009-ben nemcsak a nézõi telefonos voksoknak, hanem a szakmai zsûrinek is fontos szerep jut, hiszen a döntõben fele-fele arányban számítanak majd a nézõi és a szakmai szavazatok.

A Magyar Televízió 2009-ben is lehetõséget biztosít a hazai könnyûzenei élet szereplõinek, hogy pályázzanak 2008. október 1-e után bemutatott dalaikkal. A január 14-én nyilvánosságra hozott felhívásra beérkezett pályamûvek közül zsûri választja ki azt a dalt, amelyet a Magyar Televízió benevez a moszkvai dalversenyre. Február 2-án 17 óráig várják a szigorú nemzetközi szabályoknak is megfelelõ elõadók jelentkezését. Jól ismert feltétel, hogy a dal nem kerülhetett kereskedelmi forgalomba, illetve nem adhatták elõ nyilvánosan 2008. október 1. elõtt. A részletes pályázati felhívás a Magyar Televízió honlapjáról, a www.mtv.hu-ról érhetõ el. A versenyben résztvevõ nemzeti tévétársaságok jelentõs része az MTV-hez hasonlóan maga dönti el, ki képviselje õt a dalversenyen.

Háttér:

Az elsõ Eurovíziós Dalversenyt 1956-ban rendezték hét ország részvételével a svájci Luganóban. A versenyt a közszolgálati televíziókat tömörítõ EBU (European Broadcasting Union) szervezi. A gyõztesek közül sokan világsztárokká váltak, köztük a svéd sikercsapat, az Abba, a brit Cliff Richard, Olivia Newton-John, vagy a The Shadows együttes, az izraeli Ofra Haza és Dana International, nem is beszélve napjaink egyik legelismertebb énekesnõjérõl, a svájci színekben induló Celine Dionról.

A moszkvai Eurovíziós Dalverseny résztvevõi (zárójelben a közvetítõ nemzeti televízió-társaság neve):

Nagy-Britannia (BBC), Franciaország (FT3), Spanyolország (TVE), Németország (NDR/ARD), Oroszország (Channel One)

Albánia (RTVSH); Andorra (RTVA); Örményország (ARMTV); Azerbajdzsán(Ictimai); Fehéroroszország (BTRC); Belgium (RTBF); Bosznia-Hercegovina (PBSBIH); Bulgária (BNT); Horvátország (HRT); Ciprus (CyBC); Csehország (CT); Dánia (DR); Észtország (ERR); Finnország (YLE); Macedónia (MKRTV); Grúzia (GPB); Görögország (ERT); Magyarország (MTV); Izland (RUV); Írország (RTE); Izrael (IBA); Lettország (LTV); Litvánia (LRT); Málta (PBS); Moldávia (TRM); Montenegró (RTCG); Hollandia (NOS); Norvégia (NRK); Lengyelország (TVP); Portugália (RTP); Románia (TVR); Szerbia (RTS); Szlovákia (STV); Szlovénia (RTVSLO); Svédország (SVT); Svájc (SRG SSR idée suisse); Törökország (TRT) és Ukrajna (NTU).

További hírek az MTV-rõl:

www.mtvzrt.hu

[/html]

Kapcsolódó tartalmak

Most

Népszerű