Ugrás a tartalomra
Hagyományok Háza

Tánc és zeneünnep Horgoson - Durindó és Gyöngyösbokréta Fesztivál

2019-05-30
10:31
2020-04-21
11:13
Forrás
Dr. Csermák Zoltán
Június első hétvégéjén rendezik Horgoson a magyar népzenei és néptáncegyüttesek és szólisták legnagyobb délvidéki seregszemléjét. A Hagyományok Háza Hálózat-Vajdaság gyermekprogramokkal vesz részt.

A horgosi Bartók Béla Magyar Művelődési Egyesület, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség és a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet szakmai partnersége mellett tartják június 1-2-án a Durindó és Gyöngyösbokréta Fesztivált.

A programsorozat jelentős múltra tekint vissza, a Durindót, a népi énekesek, kórusok, népzenei együttesek és szólisták találkozóját negyvenharmadik, a Gyöngyösbokrétát, a néptánccsoportok ünnepét pedig ötvenhatodik alkalommal rendezik meg – a nyolcvanas évektől – egy program keretében. 

„A fesztivál vándorrendezvény, évente felváltva bácskai illetve bánáti és szerémségi település ad otthont a találkozónak. Horgos legutoljára 2005-ben volt házigazdája a rendezvénynek – avat be a részletekbe Juhász Gyula, a Hagyományok Háza Hálózat – Vajdaság munkatársa. – A település idén is serényen készül az ünnepre, az érdeklődés kiemelkedő: a Durindón 112, a Gyöngyösbokrétán pedig 32 produkciót követhetnek az egybegyűltek.”

Horgos jelentős népzenei hagyományokra tekinthet vissza, 1906-ban Bartók Béla is gyűjtött a településen. Talán ennek köszönhetően kapta meg az elmúlt évben a Magyar Tudományos Akadémia Zenetudományi Intézete, a Néprajzi Múzeum és a Hagyományok Háza által alapított Tiszta forrás település címet.

A fesztiválhangulatot szombaton a táncosok felvonulása, menettánca adja meg, este a Magyar Állami Népi Együttes lép fel, a táncházban a Fokos zenekar húzza a talpalávalót. A Csoóri Sándor Alap – a míves színpadi viseletekkel, s a műsorok színvonalas összeállításával – járul hozzá jelentős mértékben a rendezvény sikeréhez. 

A kísérőprogramok közül kiemelkedik a Hagyományok Háza gyerekprogramja, a Kör, kör, ki játszik? címmel, amelynek keretében a játszóházban az apróbbakat és nagyobbacskákat a kovácsolás, az agyagmívesség, a hímzés és a szövés rejtelmeibe avatják be. Ugyancsak az Intézmény támogatja azt a kiállítást, amelyen a korábbi viseletkészítő tanfolyamok hallgatóinak munkáit tekinthetik meg az érdeklődők.

A programhoz kapcsolódik, hogy a Hagyományok Háza gondozásában az év végén jelenik meg Németh István- Juhász Gyula Horgosi népdalok című kötete.

Durindó
Gyöngyösbokréta
Horgos
Hagyományok Háza Hálózat

Most

22:43

Enyhítések kezdődnek Angliában

A brit kormány tájékoztatása szerint fokozatosan újranyithatnak Angliában a koronavírus-járvány miatt március óta zárva tartó szabadtéri színpadok, edzőtermek, uszodák és szépségszalonok.
20:44, Frissítve: 20:53

Békés tüntetés volt Szabadkán

Egy közösségi oldalon megjelent felhívásra nagyjából száz szabadkai polgár csatlakozott a belgrádi tüntetésekhez csütörtökön este az észak-bácskai városban.

Népszerű

Megtalálták csantavéri kisfiút

Este fél nyolc körül előkerült a ma délután Csantavéren eltűnt kisfiú. Réti Dénes jól van, a szülei köszönik a segítséget a fiú felkutatásában.

Vučić: holnap döntenek a szigorításokról

Aleksandar Vučić szerb elnök ma délután is sajtótájékoztatót tartott. Elmondta, hogy a járványügyi helyzettel kapcsolatban a konkrét intézkedésekről holnap döntenek.

302 új eset és 5 áldozat Szerbiában

5 személy vesztette életét a koronavírus szövődményeinek következtében Szerbiában az elmúlt 24 órában, és 302 újabb fertőzöttet regisztráltak. Cikkünk folyamatosan frissül.