Ugrás a tartalomra

Társadalmi vállalkozások, helyi identitás és tudás - a Budapesti Brazil Nagykövetség kiállítása

2024.02.07
20:20
2024.02.07
20:28
Forrás
Hagyományok Háza
A kézművesség tisztelete és annak öröksége áll a "Társadalmi vállalkozások, helyi identitás és tudás" című kiállítás középpontjában, mely a Budapesti Brazil Nagykövetséggel együttműködve a Hagyományok Háza Halmos-Karsai termében kerül megrendezésre.

Még egy hete sincs, hogy több száz érdeklődő jelenlétében a Hagyományok Háza megnyitotta a Szecesszió, art deco, népművészet című kiállítás kapuit, máris új, szintén női alkotókat felsorakoztató tárlat nyílt meg tegnap a budapesti Brazil Nagykövetség jóvoltából.

Nagy érdeklődés kísérte február 6-án a Társadalmi vállalkozások – helyi identitás és tudás című kiállítás megnyitóját a Budai Vigadóban. A jeles eseményt – a szépszámú érdeklődő mellett – mintegy harminc ország nagykövete tisztelte meg jelenlétével.

Brazília, a világ hatodik legnépesebb országa nagyon sokat tesz a szociális feszültségek feloldásáért, s számos népjóléti programmal segíti a társadalom elmaradott rétegeinek felemelkedését. A kiállítás mintapéldája annak a fajta kulturális alapú gazdaságfejlesztésnek, mely példaértékű társadalmi felelősségvállalásról tesz tanúbizonyságot.

A kiállításon bemutatott projektek sikeres példái a helyi kultúra megbecsülésének, a jövedelemteremtésnek, a társadalmi befogadásnak és a nők szerepvállalásának. A művészek helyi lakosok, akik bemutathatják, értékesíthetik termékeit nagyobb múzeumokban és nemzetközi kiállításokon. Ezzel teremtenek új lehetőségeket, a nehezebb mezőgazdasági időszakokban pedig jövedelmet az alkotók számára, növelve ezáltal a munkában részt vevő nők önbecsülését is.

A rendezők a társadalmi vállalkozói szellem kategóriáinak megfelelően tizenkét szekcióra osztották a tárlatot. Ezek között megjelennek az ország keleti részében fekvő Jequitinhonha-völgy hímző művészei, többük témája a magyar naiv művészek alkotásaival vethető össze. A falusi csipkeverők álarcai a mi mohácsi busóinkat idézik, melyeket ugyanúgy ünnepekkor öltenek fel a szereplők. Minden darabhoz külön történet kapcsolódik.

A Tocoiós-i szövők 1985 óta dolgoznak együtt, termékeik mindegyike kis mestermunka. Megtekinthetők az egykori őslakosok fonott vázái, s természetesen a napi használati eszközök, máshol a természet szeretete jelenik meg: színes textil papagájok köröznek a fonott kosarak felett.

A kiállítás egyik legérdekesebb része a hagyományos motívumok és anyagok megjelenése korunk divatjában. Természetes anyagokból készült nyakláncok, fülbevalók, ruha-kiegészítők sorakoznak a vitrinben, gazdag fotó-összeállítás mutatja be a tradicionális tárgyak szerepét mai életünkben.

A bemutató március 6-áig várja az érdeklődőket, és ingyenesen tekinthető meg a Hagyományok Háza Halmos-Karsai termében.

Ha még több információt szeretnének megtudni a kiállítással kapcsolatban, látogassanak el a Hagyományok Háza internetes oldalára.

Hagyományok Háza

Most

09:46

Olcsó lisztből csak mértékkel

Továbbra is korlátozza a liszt árát és a megvásárolható mennyiséget a szerb kormány. Egy személy legfeljebb öt kilót vehet a hatósági áras termékből. A rendelet a T-400-as és a T-500-as lisztre vonatkozik.

Népszerű