Ugrás a tartalomra

Távozott az irodalmi Nobel-díjat odaítélő bizottság két külső tagja

2019.12.02
20:32
Forrás
hirado.hu
Indokaik különbözők: egyikük, Kristoffer Leandoer szerint a botrányok sújtotta Svéd Akadémia reformjai túl lassan folynak.

A másikuk, Gun-Britt Sundstrom pedig nem ért egyet azzal a döntéssel, hogy az idén Peter Handke kapta az elismerést.

Az akadémia számos intézkedést hozott, miután egy korábbi tagjuk férjét többen szexuális zaklatással vádolták. A botrány miatt 2018-ban egy évvel elhalasztották az irodalmi Nobel-díj odaítélését. Az intézkedések egyike az volt, hogy külső tagokat adtak a bizottsághoz. „Azért lépek ki a Nobel-bizottságból, mert nincs időm kivárni a megváltoztatásra irányuló munka végét. Az akadémia és az én időperspektívám eltérő, túlságosan hosszú idő az én életemből, viszont túl rövid az akadémia életében” – írta Kristoffer Leandoer a Svenska Dagbladet napilapban megjelent cikkében.

Peter Handke idei díjazása kettős fogadtatást kapott. Handke ugyanis a népirtással vádolt Slobodan Milošević egyik leghangosabb szószólója, és az egykori Jugoszlávia nagy rajongója. Írásaiban megvédte Miloševićet, szerinte az uralma idején elkövetett emberiesség elleni bűnökről nem tudott, nem tehetett. Gun-Britt Sundstrom szerint a Handkénak adott díj azt jelenti, hogy az irodalom a politika felett áll, ezzel viszont ő nem ért egyet.

Nobel-díj
lemondott

Most

12:58, Frissítve: 13:43

Az egész ország az áldozatokra emlékezik

Egy évvel a belgrádi iskolai lövöldözés után az egész ország megemlékezett az áldozatokról. A televízió és rádióműsorok reggel 8:41 perckor megszakították a sugárzást, és egy perces néha csenddel tisztelegtek a lövöldözésben elhunytak emléke előtt.
09:15, Frissítve: 09:25

A Leverkusen tovább menetel

A Bayer Leverkusen magabiztosan nyerte az AS Róma elleni Európa Liga elődöntő első mérkőzését. A Marseille és az Atalanta döntetlen.
07:48, Frissítve: 11:31

Egy éve történt a belgrádi iskolai mészárlás

Egy évvel ezelőtt, 2023. május 3-án gyászba borult Szerbia. Ezen a napon történt ugyanis az az iskolai lövöldözés a belgrádi Vladislav Ribnikar Általános Iskolában, amelyben 9 gyermek és egy felnőtt vesztette életét.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.