Ugrás a tartalomra

Meg akarják állítani a szabadkai Szent Teréz-székesegyház süllyedését

2019.12.11
11:08
2019.12.11
17:09
Forrás
Pannon RTV
További vizsgálatokat végeztetnek a magyar kormány támogatásával, hogy megtalálják a megoldást.

A magyar kormány 79 millió forintból végeztet vizsgálatokat, hogy megállítsák a szabadkai Avilai Szent Teréz-székesegyház süllyedését – mondta el ma budapesti sajtótájékoztatóján a magyar Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettese. Schanda Tamás hozzátette: a szakemberek várhatóan három hónap alatt végeznek a felméréssel és elkészítik a műszaki javaslatot a teljes rekonstrukcióhoz.

A szabadkai Avilai Szent Teréz-székesegyház késő barokk stílusban Franz Kaufmann pesti építész tervei alapján épült 1776 és 1779 között. A katedrális hossza 61 méter, szélessége 26 méter, tornyai 64 méter magasak. A templomot mocsaras területen emelték fel, ezért folyamatosan süllyed és a tornyai is távolodnak egymástól.

Az elmúlt években a szakemberek több módszerrel is próbálkoztak, hogy megerősítsék a talajt és megállítsák a tornyok dőlését, de eddig nem jártak sikerrel - ismertette a magyar miniszterhelyettes. Idén nyáron döntött úgy a munkálatokat felügyelő testület, hogy anyaországi segítséget kér a további munkálatokhoz. Schanda Tamás, miniszterhelyettes, Innovációs és Technológiai Minisztérium, Magyarország: „Megvizsgálták a kollégák a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke, Pásztor István úr által rendelkezésre bocsátott iratanyagokat, és a talajstabilizálás érdekében már végrehajtott intézkedésekről szóló jelentést. Kollégáink ősszel, szeptemberben helyszíni bejárást is tartottak, és mindezek alapján, az iratanyagokból, a helyszíni bejárás eredményeiből megállapították, hogy a statikai probléma érdekében további talajfeltárási vizsgálatokat kell elvégezni, részletes elemzésekre van szükség.”

A székesegyház korábban kezdődött rekonstrukciós munkálatait a magyar kormány eddig csaknem 340 millió forinttal segítette – mondta el Schanda Tamás. A támogatásból felújították az épület elektromos hálózatát és belső tereit, a márványburkolatot, a padlózatot és az oltárt. Most újabb eszközöket biztosítanak. „A magyar kormány közel 79 millió forintos forrást biztosít arra, hogy a következő három hónap során a legjobb magyarországi szakemberek tudják elvégezni a felmérést, és el tudják készíteni a teljes rekonstrukcióra vonatkozó műszaki javaslatot.”

Az épületet az elmúlt években többször is próbálták stabilizálni. Először vascsöveket helyeztek a tornyok alá, majd műgyanta befecskendezésével próbálták megállítani a templom homlokzatán végigfutó repedés szélesedését és a tornyok dőlését, sikertelenül. „Reméljük, hogy a mostani felmérés, illetve hogy az ez alapján kidolgozott műszaki javaslat lehetővé teszi a talajnak a megerősítését, és biztosítja majd, hogy az épület a következő évszázadokban tovább tudja szolgálni a vajdasági magyar közösséget, és egyébként pedig az egész nemzetünket és a keresztény Európát.”

Schanda Tamás kitért arra is, hogy Magyarország elkötelezett a külhoni magyarság támogatása és a Kárpát-medence értékeinek megóvása mellett, és ezt az elmúlt években sokszor bizonyította. Folyamatosak a határon túli magyar közösségeket támogató programok és a kormány a nemzetközi fórumokon kiáll a magyar közösségek érdekeiért – hangsúlyozta a miniszterhelyettes.

Szent Teréz-székesegyház
Szabadka
süllyedés
süllyedt
magyar kormány
vizsgálatok
Schanda Tamás
Innovációs és Technológiai Minisztérium

Most

19:37, Frissítve: 19:54

Nem hadászati nukleáris gyakorlatot tart Oroszország

Arra utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni - közölte az orosz védelmi minisztérium.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.