Ugrás a tartalomra

Ma adják át az Y-ág utolsó szakaszát

2019.12.26
11:39
2020.02.28
16:24
Forrás
Pannon RTV
Ma délben átadják a Szabadkát elkerülő Y-ág utolsó szakaszát is. Ezzel befejeződik a közel 30 éve húzódó útépítés.

Így a kelebiai határátkelő teherautó forgalma nem halad majd keresztül a városon, illetve az autópályáról is könnyen el lehet majd jutni erre az átkelőre.

Már egy ideje használják a kelebiai határátkelőnél levő körforgalmat. Egyedül az Y-ágra vezető kijárata van még lezárva. Ennek átadásával jelentősen tehermentesül Szabadka forgalma.

Az utolsó simításokat végzik a Szabadkát elkerülő Y-ág kelebiai szakaszán. A zombori út és a kelebiai út közötti 12 kilométeres utolsó szakasz átadásával valóra válik a helyiek több évtizedes álma.

Káposzta László, Kelebia: „Ez egy nagyon jó dolog, hogy kikerüli például Kelebiát is, mint falut, de ugyanúgy Szabadkát is. Ez szerintem a legjobb dolog, amire már réges-rég szükség lett volna.”

Kelebián az is nagy gondot jelent, hogy a faluban feltorlódnak a határátkelésre várakozó kamionok. Ez közlekedésbiztonsági szempontból is veszélyes.

Vojnić Zelić Brigitta, Kelebia: „Például, ha az utcánkból szeretnénk kijönni autóval, azt sem tehetjük meg biztonságosan. Először ki kell szállni valakinek, és jobbra-balra tekinteni, hogy jön-e kamion esetleg, vagy bármilyen jármű. Ez szörnyen megnehezíti a közlekedést, és hát nem biztonságos.”

Az áthaladó kamionok hamarosan nem mehetnek majd be Kelebia területére, mert megnyitják az Y-ág utolsó szakaszát is. Ezzel Szabadka forgalma fellélegezhet - mondta el Közügyek című műsorunkban Kern Imre infrastruktúra-fejlesztési államtitkár. Azok, akik Kelebiáról Sándorba vagy Palicsra mennének, elkerülhetik a városi csúcsforgalmat.

Kern Imre, infrastruktúra-fejlesztési államtitkár, Szerbia: „2019 végén a teherautók kikerülnek a városból és az Y-elágazáson lesznek kötelesek közlekedni. Az a célunk, hogy a Belügyminisztériummal is megbeszéljük, hogy ne lássunk többet a Zágrábi utcában, vagy pedig a Halasi úton teherautót. Azért építettük az Y-elágazást, hogy végre-valahára kikerüljön a városból teherautó, illetve csak azok a teherautók közlekedjenek, akik a városi ellátást végzik.”

Az Y-ág az autópálya Szabadka-dél lejáratától vezet a kelebiai határátkelőig. Az első szakaszát 2017 márciusában adták át, majd következett a topolyai útig vezető szakasz, ezután pedig 2018 végén a zombori útig készült el ez út. Most a zombori utat a kelebiai határátkelővel összekötő 12 kilométeres szakaszt adják majd át.

Aleksandar Vučić, államfő, Szerbia: „Nagy megkönnyebbülés lesz ez a szabadkaiaknak, valamint mindenki másnak is. Nem lesz muszáj mindenkinek Horgos felé menni, ugyanúgy Kelebiára is lehet majd menni, főleg a karácsonyi és húsvéti időszakban, valamint más ünnepek alkalmával. Fellélegezhetnek az emberek Szabadkán, akik már hosszú évek óta vártak erre.”

Az Y-ág kiépítésére Szerbia költségvetéséből jelentős eszközöket különítettek el. A jövő évi büdzsében is szerepel 500 millió dinár, amiből két felüljárót építenek ki a mélykúti és a pacséri úton.

Y-ág
Y-elágazás
Szabadka
Aleksandar Vučić

Most

20:54

Kiránduljunk a Fruška gorára!

A hétvégén a hagyományos Fruška gora-i maraton zajlott, pár nappal később pedig már a majálisra készülnek a Fruška Gora Nemzeti Parkban és más kirándulóhelyeken is Újvidék környékén.
19:49, Frissítve: 20:12

A muzslyai nyugdíjasok majálisozása

Muzslyán két nyugdíjas egyesület működik. Együtt több mint háromszáz tagjuk van és közös otthonuk az egyik legmozgalmasabb hely Muzslyán. Így lesz ez május elsején is. Az előkészületek már ma délután elkezdődtek.
18:04, Frissítve: 19:36

Május elsején lép pályára a Spartacus

A pancsovai Železničart fogadja a szabadkai Spartacus labdarúgó klub a szerbiai labdarúgó szuperliga 33. fordulójában. A mérkőzés este fél hétkor kezdődik a Városi Stadionon.
17:40, Frissítve: 17:53

Aki bús szívvel énekelt

Ötven éve, harminc éves korában hunyt el az egyik legnagyobb és legtehetségesebb magyar énekes: Szécsi Pál.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.