Ugrás a tartalomra

Temerin támogatja a szakemberképzést

2020.01.07
15:43
2024.03.19
08:49
Forrás
Pannon RTV
A fiatalok elvándorlása és a negatív népszaporulat Temerin magyar közösségét is érinti. A 2019-es egyházi adatok alapján két és félszer annyi temetés volt, mint keresztelés.

Az elvándorlás hatványozottan érinti a pályakezdő és fiatal családos embereket. A helyi önkormányzat elsősorban anyagilag próbálja támogatni a gyermekvállalást és foglalkoztatást, de az itthoni továbbtanulást is.

Tavaly 43 keresztelés és 104 temetés volt Temerinban, mondta Szungyi László helyi plébános az év végi szentmisén. 56 nyolcadikos bérmálkozott és 46 másodikos volt elsőáldozó, ami szintén rámutat a csökkenésre. Kihívás a fiatalok egyházon belül tartása is - szögezte le Szungyi László: „Ami az ifjúságot illeti, a bérmálás után egyesek Újvidéken, van aki Óbecsén vagy Zentán, vagy akár Szegeden tanulnak, a fiatalok általában szerteszét mennek, úgyhogy olyan rendezett összetartó erőt mi itt nem tudunk megvalósítani.”

A fiatalok elvándorlása időszakonként erősödik, napjainkban jellemzően gazdasági okoknak tudható be. A jelenség itthon szakemberhiányt is eredményez. Mint Pásztor Róbert, a temerini Községi Képviselő-testület elnöke elmondta, az önkormányzat ösztöndíjakkal támogatja a fiatal szakemberek képzését. Ezen kívül foglalkoztatási programok is működnek: „Minden évben a 7-től 10 milliós kerettel az új munkahelyek megnyitását, az új vállalkozások megnyitását támogatjuk 140-150 ezer dinárral, az pont az itthon maradáshoz való segítség, nem beszélve a Prosperitati Alapítványról, nem beszélve a tartományi forrásokról.”

A temerini Veljko Vlahović Iskoláskor Előtti Intézmény két óvodájában vannak magyar tagozatok is. Kettő a központi Méhecske, egy pedig a telepi Napraforgó óvodában található. A temerini óvoda három magyar tagozatába összesen 64 gyerek jár. Az államnyelv elsajátítása érdekében a szülők vegyes vagy szerb tagozatokba is íratnak gyerekeket, belőlük van hat. A számok alakulását illetően, évente egy-két gyerek költözik el.

Temerin
elvándorlás
Szungyi László
Pásztor Róbert
Prosperitati

Most

20:54

Kiránduljunk a Fruška gorára!

A hétvégén a hagyományos Fruška gora-i maraton zajlott, pár nappal később pedig már a majálisra készülnek a Fruška Gora Nemzeti Parkban és más kirándulóhelyeken is Újvidék környékén.
19:49, Frissítve: 20:12

A muzslyai nyugdíjasok majálisozása

Muzslyán két nyugdíjas egyesület működik. Együtt több mint háromszáz tagjuk van és közös otthonuk az egyik legmozgalmasabb hely Muzslyán. Így lesz ez május elsején is. Az előkészületek már ma délután elkezdődtek.
18:04, Frissítve: 19:36

Május elsején lép pályára a Spartacus

A pancsovai Železničart fogadja a szabadkai Spartacus labdarúgó klub a szerbiai labdarúgó szuperliga 33. fordulójában. A mérkőzés este fél hétkor kezdődik a Városi Stadionon.
17:40, Frissítve: 17:53

Aki bús szívvel énekelt

Ötven éve, harminc éves korában hunyt el az egyik legnagyobb és legtehetségesebb magyar énekes: Szécsi Pál.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.