Ugrás a tartalomra

Megszavazták a választási törvény módosításait

2020.02.08
18:01
2020.02.09
11:12
Forrás
Pannon RTV
Megszavazta a szerbiai parlament a köztársasági és a helyi önkormányzati képviselők megválasztásáról szóló törvények módosításait.

A változtatások egyebek mellett a parlamenti bejutási küszöb 5-ről 3 százalékának csökkentésére, a választási listákon szereplő nők arányának 40 százalékra növelésére, a kisebbségi pártok esetében az illetékes nemzeti tanács jóváhagyási jogára vonatkoznak. Mivel a javaslatok eredeti formájukban negatívan hatottak volna a kisebbségi érdekképviseletre, a Vajdasági Magyar Szövetség módosító indítványokat nyújtott be a nemzeti kisebbségekre vonatkozó, úgynevezett természetes küszöb kiszámítására. A javaslatokat a törvénymódosítás kezdeményezője, a Szerb Haladó Párt 103 képviselője elfogadta, így azok a törvénymódosítási javaslatok szerves részévé váltak, nem kellett róluk külön szavaznia a parlamentnek. Ezek értelmében a jövőben köztársasági és helyi önkormányzati szinten a természetes küszöböt úgy számítják ki, hogy a kapott szavazatszámot 35 százalékkal megnövelik, vagyis a szavazatok számát megszorozzák 1,35-tel.

Pásztor Bálint, a VMSZ köztársasági parlamenti frakcióvezetője a Közügyek című hírháttérműsorunk csütörtöki adásában beszélt a természetes küszöb kiszámításáról, valamint a csökkentett parlamenti bejutási küszöb hatásairól.

törvény
választási küszöb
Vajdasági Magyar Szövetség
VMSZ
köztársasági

Most

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.