Ugrás a tartalomra

Préló - régi szokásokat elevenítettek fel Bajsán

2020.02.22
17:32
2020.02.22
18:41
Forrás
Pannon RTV
A téli vendégfogadási szokásokat idézték meg Bajsán. A bácskai településen 15. alkalommal szervezték meg a Préló nevű rendezvényt, amely a falu hagyományait hívja életre.

Kukoricát morzsoltak, tésztát készítettek, valamint csutkavárat is építettek Bajsán a Préló vendégei. A hagyományőrzést szorgalmazó rendezvénynek idén mintegy 350 résztvevője volt. Az eseményen a bácskai településhez kötődő régi szokásokat elevenítik fel. Kókity Erika, a bajsai Testvériség Művelődési Egyesület elnöke: Egymáshoz eljártak a családok és együtt szórakoztak. Az asszonyok kézimunkáztak, tésztát készítettek, a férfiak dolgoztak, fosztottak, morzsoltak, a gyerekek meg játszottak. Ez egészen a hetvenes évekig élő gyakorlat volt itt, a faluban, és ezt a hagyományt eleveníti fel a Préló.

A rendezvény az összefogásról is szól. Különböző nemzeti közösségek tagjai jönnek össze együttesen barátkozni, szórakozni. Idén Romániából és Magyarországról is érkeztek vendégek. Nagy Ádám, a magyarországi tari Kontyvirág Táncegyüttes művészeti vezetője: Kölcsönösen jönnek hozzánk a bajsaiak is a mi rendezvényeinkre, illetve amikor tehetjük, akkor a tari lakosok, családok is jönnek ide Bajsára. Tulajdonképpen itt egész komoly barátságok alakultak ki az elmúlt időszakban.

A rendezvényen a vendégek különböző ügyességi játékok által elevenítik fel a régi szokásokat. Az eseményen művelődési műsort is tartanak, amelyen kórusok, néptánccsoportok lépnek fel. Szőke Anna néprajzkutató: Akadályugrás is van, én ezen derültem, bő szoknyában ezt hogyan lehet. De tudtak a régiek azért szórakozni. Pénz nélkül, ez nagyon fontos. Tehát nem kellett mindenhez anyagi háttér, hogy kikapcsolódjanak.

A Préló a bajsai helyi közösség és a falubeli civil szervezetek közös szervezésében valósulhatott meg – mondta Lackovics Károly, Bajsa HK tanácselnöke:Örülök, hogy sok gyerek van, sok fiatal. A testvértelepülések abszolút számban vannak. Mindig egyre fiatalabbak jönnek, akiknek számunkra fontos megmutatni, valamikor hogyan szórakoztak az emberek. Ennek ez a lényege, hogy átadjuk a hagyományokat a fiatalabb generációknak.

A Préló lángját idén Pásztor István, a Tartományi Képviselőház elnöke gyújtotta meg. A művelődési műsort és a versenyeket követően a szervezők ebéddel és estig tartó zenés programmal kedveskedtek a vendégeknek.

Prelo
Bajsa
hagyományápolás
kukorica

Kapcsolódó tartalmak

Most

14:52, Frissítve: 14:58

Népszerűek a palicsi programok

Május másodikán is több ezren látogattak Palicsra, habár a borongós időjárás miatt nem volt akkora tömeg mint előző nap, amikor mintegy 40 ezer ember fordult meg a tóparton.
11:52, Frissítve: 12:41

Holnap lesz az iskolai mészárlás évfordulója

Egy éve, hogy a belgrádi Vladislav Ribnikar Általános Iskolában az oktatási intézmény egyik diákja megölte kilenc társát és egy biztonsági őrt. Másnap az akkor 21 éves Uroš B. kilenc embert lelőtt Dubona és Malo Orašje falvakban.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.