Ugrás a tartalomra

Betartják a tűzszünet Idlíbben a szembenálló felek

2020.03.06
22:00
2020.03.08
08:28
Forrás
MTI
Tartják magukat a szembenálló felek az éjfélkor életbe lépett tűzszünethez a Szíria északnyugati részén, az Idlíb tartományban létrehozott feszültségcsökkentési övezetekben.

Ezzel egybehangzóan a török Anadolu és a szíriai SANA hírügynökség is azt jelentette, hogy az idlíbi fegyvernyugvást egyelőre nem sértették meg.

A tűzszünetről Vlagyimir Putyin orosz és Recep Tayyip Erdogan török elnök egy több mint hatórás tárgyalást követően állapodott meg csütörtökön Moszkvában. Az idlíbi rendezésről 2018-ban Szocsiban elért memorandum kiegészítő jegyzőkönyvének elnevezett, a két ország védelmi minisztere, Szergej Sojgu és Hulusi Akar által aláírt egyezség értelmében a tűzszünet nyomán a felek egy 12 kilométer széles biztonsági folyosót nyitnak a Latakia és Aleppó közötti M4-es autópálya mentén, amelyet március 15-től orosz-török közös őrjáratok felügyelnek majd.

Az úttól északra és délre 6-6 kilométerre kiterjedő folyosó konkrét paramétereit a két ország védelmi minisztériuma hét napon belül fogja meghatározni.

A kiegészítő jegyzőkönyv értelmében egyébként Idlíbben Törökország és Oroszország közösen fogja megsemmisíteni az ENSZ Biztonsági Tanácsa által terroristaként elismert szervezeteket. A felek egyetértettek abban, hogy a szíriai konfliktust csakis maguknak a szíriaiaknak, politikai eszközökkel kell rendezniük, az ENSZ BT 2254-es határozatával összhangban. Egyetértés volt közöttük a dokumentum szerint Szíria szuverenitásának és területi épségének, valamint a humanitárius helyzet javításának és a menekültek hazatelepülésének kérdésében is.

Idlíb
Törökország
Oroszország
Szíria
Vlagyimir Putyin
tűzszünet
Recep Tayyip Erdogan

Most

19:37, Frissítve: 19:54

Nem hadászati nukleáris gyakorlatot tart Oroszország

Arra utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni - közölte az orosz védelmi minisztérium.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.