Ugrás a tartalomra

Szerbiában 1908 fertőzött van, 51 áldozatot követelt a járvány

2020.04.05
15:06
2020.04.06
07:09
Forrás
Pannon RTV
1908 igazolt fertőzött van Szerbiában a ma 15 órai adatok alapján. Újabb 7 áldozatot követelt a kór, eddig összesen 51 személy hunyt el a koronavírus-fertőzés szövődményeiben.

17:15 - Médiaértesülések szerint újabb három egyén koronavírus-tesztje lett pozitív a szerb kormányban. Az egyikük Aleksandar Pajić, aki Mladen Šarčević oktatási miniszter tanácsadója. A hírek szerint Pajić kórházi kezelésre szorul. Részletek: A szerb kormányban újabb 3 pozitív koronavírusteszt

16:00 - Az 51 szerbiai halálos áldozat mellett 54-en legyőzték a koronavírust az országban, és kigyógyultak a betegségből - derül ki a worldometers.info honlap folyamatosan frissülő adataiból, amely a koronavírus terjedését követi. Az oldalon az aktív eseteket is követik, jelenleg 1803 ilyen van Szerbiában, ugyanis az összes regisztrált koronavírusos fertőzött számából kivonják az elhunytak és a felgyógyultak számát. Goran Stevanović, a Szerbiai Klinikai Központ fertőzőosztályának igazgatója tegnap azt nyilatkozta, a gyógyultak száma lassabban növekszik, ugyanis attól függően, hogy milyen súlyos a vírusfertőzés lefolyása, a terápiás kezelés öt naptól akár nyolc hétig is tarthat.

15:00 - Újabb 284 igazolt koronavírus-fertőzött van Szerbiában, így most már összesen 1908 van belőlük az országban. Heten haltak bele 24 óra alatt a betegség szövődményeibe - öt férfi és két nő. Jelenleg 1082-en vannak kórházi kezelésen, 98-an szorulnak lélegeztetőgépre. A Belgrádi Vásár területén 98 enyhe tüneteket produkáló páciens tartózkodik. További részletek: itt.

15:00 - Két terhes nő is megfertőződött koronavírussal Szerbiában. Jelenleg a belgrádi Népfront nőgyógyászati-szülészeti klinikán kezelik őket - nyilatkozta Ana Mitrović Jovanović osztályvezető a Szerbiai RTV-nek. Az intézményben 59 szülést vezettek le az utóbbi 72 órában. Minden szülésre kész pácienst elfogadnak, valamint azokat a terhes nőket is, akik súlyos egészségügyi gondokkal küzdenek. A tájékoztatás szerint a két koronavírussal fertőzött várandós nő jól érzi magát, a terhesség 34-ik, illetve 35. hetében járnak. A klinikát fertőtlenítették. Mint azt már korábban közölték, az intézmény 46 dolgozójánál koronavírus-fertőzöttséget mutattak ki, majd időközben újabb két teszteredmény lett pozitív.

13:40 -  Néhány héttel a rendkívüli állapotot követően fogják kifizetni az ígért 100 eurót a szerbiai embereknek. Minden nagykorú állampolgár részesül majd az egyszeri támogatásban - nyilatkozta Siniša Mali. 

13:10 - Kína akár június végéig kifejlesztheti a koronavírus elleni védőoltást - jelentette be dr. Peng Dzsi-Csiáng, a Szerbiában tartózkodó kínai szakértői csapat vezetője.

12:19 - Vajdaságban még két személy hunyt el. Összesen már nyolcan haltak bele a tartományban a koronavírus következményeibe.

11:40 - Nemcsak az idősebb generációk tartanak az új típusú koronavírus általi megbetegedéstől, a kismamákban és a kisgyermekes szülőkben is aggodalmat kelt a járvány. Az eddigi tapasztalatok alapján azonban elmondható, hogy egyik csoportot sem veszélyezteti a kór. Az állami gyermekorvosi rendelők továbbra is látogathatók rövidített munkaidő mellett, a kötelező védőoltások felvételét pedig ismét lehetővé tették.

11:13 - Szerbia eddig 370 millió eurót költött egészségügyi felszerelés beszerzésére. A szerb elnök felkereste az ópázovai raktárat, amelyben főleg Kínából származó egészségügyi felszerelést tárolnak.

7:40 - Az ellenség veszélyes és alattomos, ezért katonai fegyelemre van szükség - nyilatkozta a Szerbiai RTV-nek Goran Stevanović.  A Szerbiai Klinikai Központ fertőzőosztályának igazgatója elmondta, hogy ez még csak a kezdet, ezért arra kell törekedni, hogy csökkentsük a fertőzöttek számát. 

Vannak olyan személyek Szerbiában, akik legyőzték a koronavírust, ugyanakkor ez a szám jelenleg még alacsony, ugyanis a teljes felépülés több esetben hosszú ideig tart.

645 tesztet végeztek egy nap alatt, 148 új fertőzöttet jegyeztek. 1046 beteg van kórházban, közülük 69 a belgrádi vásárcsarnokban van, és 89 lélegeztetőgépen. Eddig összesen 6.401 személyt teszteltek. A Vajdasági Klinikai Központban 84 fertőzött van, 5 lélegeztetőn, és az új esetek közül 22 vajdasági.

Tegnap 13 órától hétfő reggel 5 óráig kijárási tilalom lesz érvényben az országban. Ez azt jelenti, hogy senki sem hagyhatja el otthonát. Munkavégzés céljából is csak azok, akik a belügyminisztérium által kiadott külön engedélyél rendelkeznek. A kormány döntése értelmében módosult a kutyák és más házi kedvencek sétáltatásának időszaka is a kijárási tilalom alatt. Nemcsak ma este 23 és 01 óra között, hanem vasárnap 8 és 10, valamint 23 és 01 óra között is lehetőség van kivinni a szabadba a háziállatokat, amelynek során tiszteletben kell tartani a gyülekezési tilalmat.

Több mint 10 repülő érkezett orosz segélyszállítmánnyal. A segítség a két államfő, Aleksandar Vučić és Vladimir Putyin korábbi megbeszélésnek eredménye.

Ideiglenes kórházzá alakítják át a belgrádi Stark Arénát is. Itt olyan betegeket terveznek elhelyezni, akik megfertőződtek a koronavírussal, de nincsenek komoly tüneteik. Az arénában 1500 ágyat helyeznek el a Szerbiai Katonaság tagjai.

 

koronavírus
koronavírus-fertőzött
Szerbia
koronavírus-járvány
koronavírus-áldozat

Most

19:37, Frissítve: 19:54

Nem hadászati nukleáris gyakorlatot tart Oroszország

Arra utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni - közölte az orosz védelmi minisztérium.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.