Ugrás a tartalomra

Vannak új fertőzöttek, de ellenőrzés alatt van a járvány Szerbiában

2020.04.15
16:57
2020.04.15
17:56
Forrás
Pannon RTV
Tovább emelkedik a koronavírus-fertőzöttek száma Szerbiában, megközelíti az 5 ezret. Az elmúlt egy nap alatt 408 új koronavírus-megbetegedést regisztráltak.

A járvány kitörése óta országszerte valamivel több mint 26 ezer tesztet végeztek el. A kór szövődményeibe 99 ember halt bele. Átlagéletkoruk 64,24 év.

Foto: Tanjug/AP Photo/ Czarek Sokolowski

Megjelenése óta összesen 4.873 embert fertőzött meg a koronavírus Szerbiában. Az elmúlt 24 órában 5 személy halt bele a szövődményeibe, 2 férfi és 3 nő. Átlagéletkoruk 69 év. Összesen 99-en haltak bele a kór szövődményeibe. A legmagasabb halálozási arány a 60 és 69 év közöttieket érinti. De két 30 és 39 év közötti fiatal is behalt a betegségbe. Valamint 19 nyolcvan év feletti idős személy is. Kórházban jelenleg 3245 embert kezelnek, lélegeztetőgépen 128-an vannak. Zlatibor Lončar, szerb egészségügyi miniszter elmondta, a lélegeztetőgépen lévő beteg száma csökken.

Zlatibor Lončar, egészségügyi miniszter, Szerbia: „Ami nagyon fontos, hogy 165 beteg gyógyult ki a COVID-19 fertőzésből. Mit jelent, hogy meggyógyult? Azt, hogy két koronavírusra negatív tesztjük van. Említettem, hogy az utóbbi 24 órában 5 beteg került le a lélegeztetőgépről. Eddig összesen 25-en kerültek le róla.”

A szerbiai válságtörzs következő ülésén döntenek arról, megengedik-e a szülőknek, hogy a kijárási tilalom alatt kimenjenek kisbabájukkal a friss levegőre. Zlatibor Lončar egészségügyi miniszter mai sajtótájékoztatóján azt is elmondta, mindenképp mérlegelni fogják ezt a helyzetet, hiszen a hétvégén esedékes kijárási tilalom lesz az eddigi leghosszabb.

Foto: Tanjug/Szerb Kormány/Slobodan Miljević

Szerbiában a járvány ellenőrzés alatt van - hangsúlyozták a szakemberek. A fertőzés fő gócpontjai az ország déli részére korlátozódnak, Nišben és Požarevacon a legrosszabb a helyzet. Goran Stevanović, a Szerbiai Klinikai Központ Fertőző Osztályának vezetője arra kérte az embereket, hogy mindazok, akik a betegség tüneteit észlelik magukon, tehát magas lázat és légzési nehézségeket, jelentkezzenek a hozzájuk legközelebb eső Covid-19 rendelőkben.

Dr. Goran Stevanović, a Szerbiai Klinikai Központ Fertőző Osztályának vezetője: „Egyértelmű kritériumai vannak a tesztelésnek, és nem tesztelnek minden személyt, akinek valamilyen jellegű légzőszervi tünete van, csak azokat, akiknek a tünetei beleillenek a Covid-19 kórképébe.”

A koronavírust mintegy 557 egészségügyi dolgozó kapta el, akik közül 360 kórházi ápolásra szorul. Az idősotthonok lakói közül 243-an fertőződtek meg.

Szerbia
koronavírus-áldozat
koronavírus-fertőzés
koronavírus-fertőzött
koronavírus-fertőzöttek
koronavírus-hordozók
koronavírus-járvány
koronavírus
Zlatibor Lončar
Dr. Goran Stevanović
Goran Stevanović

Most

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.