Ugrás a tartalomra

Vajdaság közelről - otthonról #5

2020.04.25
18:51
2023.11.02
09:03
Forrás
Pannon RTV
Megismerni és újra feleleveníteni régiónk értékeit, rendezvényeit otthonról is lehet. Kultúra, kikapcsolódás, sport – válogasson riportjaink közül! Ehhez ajánljuk a Pannon TV műsorát, a Közel-képet.

Egy kis színjátszásra invitáljuk nézőinket, megmutatjuk hogyan áll össze egy darab, és azt is, hogy milyen előkészületei vannak egy vendégelőadásnak – a MadT táborba és a Pécsi Országos Színházi Találkozóra utazunk. Mai körutunkon megpihenünk és emlékezünk az aracsi pusztatemplomnál, majd a kikapcsolódást a Strandszépe választással folytatjuk Magyarkanizsán. Levezetőnek pedig illatos rózsacsokrot készítünk Tóthfaluban. Tartsanak velünk!

A MadT tábor a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet és a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség közös szervezése. A Vajdasági Magyar Amatőr és Diákszínjátszók Tábora a színjátszást, a rendezést és a mozgásművészetet kedvelő fiatalok gyűjtőhelye. A zárórendezvényen ötven résztvevő, öt csoportban mutatkozott be.

A Szabadkai Népszínház Magyar Társulata a Pécsi Országos Színházi Találkozón, vagyis a POSZT-on a Mi történt Baby Jane-nel? című előadásával szerepelt a versenyprogramban. A Közel-képben az utazás hangulatát és a kulisszatitkokat is megmutatjuk.

A Törökbecse közelében fekvő aracsi romtemplomról fennmaradt első írásos emlék még a 13. századból származik. VI. Pál pápa apostoli levelében tesz említést a monostorról. 1280-ban a kunok kifosztották és megrongálták az aracsi monostort, amely ezután 100 éven keresztül elhagyatottan ált. 1380 körül Nagy Lajos király édesanyja, Erzsébet királyné építette újjá. Ekkor építették hozzá a gótikus stílusú tornyot. Az aracsi pusztatemplom emléknapján színes kultúrműsorral készültek a szervezők.

A Magyar Szó Strandszépe versenyén 16 lány közül választották ki a 2019-es év legszebb hölgyét. Nagy volt az izgalom a lányok körében, napokkal a verseny előtt már komoly felkészülésen vettek részt. A jubileumi, 50. alkalommal megszervezett versenyen humoristákkal és könnyűzenei koncerttel szórakoztatták a nézőket a szervezők.

Egy napra virágba borult Tóthfalu, ugyanis falunapot ünnepeltek a helyiek. 110 éve szentelték fel a templomot a faluban, így számos programmal készültek a helyiek. Volt nemzetközi rózsa- és virágfesztivál, néptánctalálkozó gyerekeknek és Tóth József mellszobrát is megkoszorúzták a helyiek. Az eseményről készült összefoglalónkat a Közel-képben láthatják.

Kövessék sorozatunkat. Kedden újabb érdekes, színes válogatással készülünk a Közel-kép eddigi adásaiból. Elhozzuk otthonukba a múlt év vajdasági eseményeit!

Vajdaság közelről - otthonról
Strandszépe
MAdT tábor
Pécsi Országos Színházi Találkozó
aracsi pusztatemplom
Szabadkai Népszínház Magyar Társulata

Kapcsolódó tartalmak

Most

19:37, Frissítve: 19:54

Nem hadászati nukleáris gyakorlatot tart Oroszország

Arra utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni - közölte az orosz védelmi minisztérium.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.