Ugrás a tartalomra

Javában zajlanak a mezőgazdasági munkálatok az észak-bácskai határban

2020.04.26
15:15
2020.04.27
08:27
Forrás
Pannon RTV
Az észak-vajdasági termőföldeken befejezéséhez közeledik a napraforgó és a kukorica vetése, a homokvidéken pedig javában ültetik a burgonyát, permetezik a gyümölcsfákat és öntözik az ültetvényeket.

A mezőgazdasági munkálatok a kijárási tilalom idején sem szünetelnek, a gazdák külön munkaengedéllyel dolgoznak. A termelők csak traktorral közlekedhetnek, munkavégzés céljából, otthonuk és az általuk művelt földterület vagy gyümölcsös közötti útszakaszon.

Vasárnap a kijárási tilalom ellenére, még a déli órákban is javában zajlottak a mezőgazdasági munkálatok az észak-bácskai határban. A földművesek nagy része a tavaszi vetést végezte.

Természetesen a mezőgazdasági minisztérium által kiadott engedéllyel. Varga Zoltán ludasi termelő sem késlekedik. Sokszor este 8-9 óráig műveli a földet. Korán megvolt a vasárnapi ebéd, a gazda máris kihajtja a traktort. Megtölti a vetőgépet és útnak indul. Útközben nem állhat meg sehol, otthona és földje között: „Vetünk, búzát permetezzük, úgyhogy folyamatban van a munka. A vetés úgy áll, hogy készen van, de még van egy hétre való munkánk, és aztán jön a kombájnjavítás, készülünk az aratásra majd.”

Aki csak teheti, a szántóföldeket is öntözi, még a herét is, amit egyébként csak olyankor szoktak, ha valóban vészes a szárazság. Aladics Tibor, ludasi termelő és vállalkozó szerint jól haladnak a tavaszi munkálatok. Az idősebb és az internet-használatban kevésbé jártas gazdáknak segítettek a kijárási tilalom idején a munkálatok végzéséhez szükséges engedélyek beszerzésében. A szakember szerint azonban egyvalamiről megfeledkeztek az illetékesek: „Csak traktorral engedik meg, hogy közlekedjenek az emberek, azok, akik engedélyt kaptak, illetve azok a segédmunkások, akik esetlegesen kimennek segíteni. De sok esetben olyan traktorok vannak, amelyeknek a személyszállítása a sárhányón nem engedélyezett, és ha munkagép van hátul, akkor az a segédmunkás nem tud a traktoron hol elhelyezkedni, tehát a szállítása ennek a személynek lehetetlen, illetve szabályba ütköző.”

Ezek a segédmunkások töltik fel például a traktor után kapcsolható vetőgépeket.

Az észak-bácskai homokvidéken is javában öntözik az éppen elültetett burgonyát, valamint a gyümölcsfákat. A permetezést is a kijárási tilalom idején kell a gazdáknak elvégezniük - mondta Galgóci Szabolcs, királyhalmi termelő: „Napközben nem igazán bírunk, egyrészt a szél miatt, a méhek miatt sem, mert most volt a virágzás, ezért ezt az esti órákban, két permetezővel, mi elég gyorsan meg szoktuk csinálni.”

Közben a homokvidéki hűtőkamrákban még mindig van prémium minőségű alma. Jó hír, hogy a gyümölcs kivitele a koronavírus-járvány ellenére sem állt le. Az almát az orosz piacra szállítják - mondta Ábrahám Sándor, palicsi termelő, a hajdújárási hűtőház igazgatója: „Nagyon sok kistermelőnek sikerült az almáját eladnunk, őnekik most az anyagi javak biztosítva vannak, legalábbis reméljük, az elkövetkező időkben.”

A bevételből ugyanis az almatermelők meg tudják vásárolni a szükséges permetszereket, és akár az öntözésbe is be tudnak fektetni.

mezőgazdaság
gyümölcs
gyümölcsös
búza
termőföld
vetés

Most

07:31, Frissítve: 07:36

Tankok törtek be Rafah területére

Néhány órája megindult Izrael szárazföldi hadművelete, helyszíni jelentések szerint legalább egy izraeli gépesített zászlóalj behatolt a Gázai övezet déli részébe.
19:37, Frissítve: 07:54

Nem hadászati nukleáris gyakorlatot tart Oroszország

Arra utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni - közölte az orosz védelmi minisztérium.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.