Ugrás a tartalomra

Kárpát-medencei kézműves adatbázis a Hagyományok Házában

2020.05.05
19:21
2020.05.05
19:34
Forrás
Hagyományok Háza
A Hagyományok Háza Kárpát-medencei kézműves adatbázisa az Intézmény honlapján már elérhető. A regiszter egyaránt szolgálja a magyarországi és a külhoni mesterek javát, az igényes vásárlók érdekeit.

A Katalógus részleteiről Illés Vanda, a Népi Iparművészeti Osztály vezetője ad bővebb felvilágosítást.

„Régi vágyunk teljesült a Kárpát-medencei kézműves adatbázis létrehozásával, amit a könnyebb megjegyezhetőség kedvéért Kézműves Katalógusnak neveztünk el. A regiszter gyakorlati haszna, hogy könnyen kezelhető, rá lehet keresni profilokra, nevekre. A kezdeményezésnek a Hagyományok Házában nem volt előzménye, de a Kárpát-medencében – például Erdélyben és Felvidéken – már voltak hasonló gyűjtemények. Egyéves munka áll mögöttünk: az eredmény a fejlesztők, a Népi Iparművészeti Osztály, valamint a Hagyományok Háza Hálózat munkatársainak kezét dicséri, akik a tesztelésben is aktívan közreműködtek. Fontosnak tartom az adatbázis széleskörű véleményezését, mivel országrészenként mások a körülmények és a feltételek, így nyomatékosan támaszkodhatunk az ott élő szakemberek tapasztalataira.

A folyamatosan bővülő Katalógus meghívásos alapon készült: felállítottuk a bekerülési szempontrendszert. Elsősorban a már elismeréssel – mint például a Népművészet Mestere, vagy a Népi Iparművész címmel – rendelkezők élveztek prioritást, mivel ezek a díjak az életpályájukat is jellemezhetik. Külhonban azért más aspektusok is érvényesülhettek, hiszen a távolságok, vagy az elzártságuk miatt számos alkotó nem kerülhetett be a korábbi díjazottak körébe. Jelenleg Magyarországról, Erdélyből és Délvidékről szerepelnek mesterek az adatbázisban, de a bővítési terveinkben Felvidék, Kárpátalja, Horvátország, Muravidék és Burgenland is szerepel. A diaszpórában élő mesterekre is gondolunk a jövőben. 

A szűrő-kereső rendszer könnyen kezelhető. Számos praktikus információt is tartalmaz, például: ki az a mester, akinek játszóház tartásában is van gyakorlata, vagy mesterség bemutatóra is vállalkozik, illetve mobilis, így vásárokra is szívesen megy. A nyelvismeret is fontos lehet egy külföldi rendezvényszervezőnek.

A Katalógus felhasználói célközönsége igencsak kiterjedt, tehát bátran ajánlhatjuk a már említett rendezvényszervezőknek. Jóval szélesebb kört jelenthetnek azok a vásárlók, akik nyitottak a népi kézművesség értékeire, s magas színvonalú dísz- és használati tárgyakat kívánnak venni. Az interaktív térkép az elérhetőséget könnyíti meg. A tanulni vágyókat is szolgálják az oldalak, mivel azokon a tanítványokat fogadó kézművesek is elérhetők.” 

Hagyományok Háza
kézműves
adatbázis
Kárpát-medence

Most

14:52, Frissítve: 16:53

Népszerűek a palicsi programok

Május másodikán is több ezren látogattak Palicsra, habár a borongós időjárás miatt nem volt akkora tömeg mint előző nap, amikor mintegy 40 ezer ember fordult meg a tóparton.
11:52, Frissítve: 12:41

Holnap lesz az iskolai mészárlás évfordulója

Egy éve, hogy a belgrádi Vladislav Ribnikar Általános Iskolában az oktatási intézmény egyik diákja megölte kilenc társát és egy biztonsági őrt. Másnap az akkor 21 éves Uroš B. kilenc embert lelőtt Dubona és Malo Orašje falvakban.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.