Ugrás a tartalomra

Vissza a rendes kerékvágásba - kesztyűben, maszkban, távolságot tartva

2020.05.08
11:31
2020.05.08
17:07
Forrás
Pannon RTV
A rendkívüli állapot végét követően hozzá kell szoknunk egy újfajta élethez, vagyis kesztyű és maszk viselésével, távolságtartással kell visszazökkennünk a normális kerékvágásba.

Az emberek visszatérnek a piacokra, parkokba. A szakemberek szerint jót is tesz egy kis mozgás, sőt az immunrendszert kifejezetten erősíti a szabad levegőn töltött idő és a tornagyakorlatok. 

Visszavonták a rendkívüli állapotot, és ezzel a kijárási tilalom is megszűnt, ez azt is jelenti, hogy az idősek is ismét az utcára léphetnek. Ez Belgrádnak ezen a piacán is látszik, ugyanis újra megjelentek az idős vásárlók. Egyébként az éttermek és a kávézók teraszain is sokan vannak, az emberek többsége azért igyekszik betartani a kétméteres távolságot, de persze vannak olyan helyek, ahol ezt nem tartják be.

A rendkívüli állapot megszüntetésének a belgrádiak nagyon örülnek, különösen a 65 év felettiek, hiszen majdnem két hónap után ismét kiléphettek az utcára. A nyolcvanéves Ljiljana Milić is kihasználta az alkalmat, hogy tegyen egy sétát a napsütéses időben: „Ez az első szabadon töltött napom. Két hónapig börtönben voltam. Nyolcvanéves vagyok, és ki akarok jönni, hogy csak átmenjek a piacon, nem kell semmit vennem, csak átmenjek rajta.”

A szülők is örülnek a kijárási tilalom megszüntetésének, hiszen így bármikor levihetik az utcára vagy a parkba a gyereküket, nem kell folyamatosan a négy fal között ülniük: „Tényleg szörnyű volt. Csak ülsz otthon, miután befejezed a munkát, még a gyereket se viheted ki, úgyhogy most tényleg sokkal jobb.”

Sokan alig várták, hogy újra megnyíljanak a kávézók és az éttermek, a vendéglátóhelyek teraszai a hét eleje óta folyamatosan tömve vannak, de a rendkívüli intézkedések még érvényesek, így a vendégek csak egymástól két méterre kaphatnak helyet. A rendkívüli állapot megszüntetése azonban nem állítja meg a koronavírus terjedését. Ezt már Dr. Kasza Bálint mondta a Vajdasági Magyar Szövetség facebook oldalára feltöltött videójában. A nyugalmazott családorvos felhívja a figyelmet, az, hogy az emberek egyre többet tölthetnek a szabadban az immunrendszerüket is erősíti.

Dr. Kasza Bálint: „Azok az emberek, akik eddig nem tehették, minél többet igyekezzenek szabad levegőn lenni. Sétálni, valamilyen tornagyakorlatot végezni, mivel ilyenkor a szervezet felerősödik, és fokozódik a szívnek a munkája, és ezzel erősödik az immunitás. Az összes bennünk lévő védekező sejt, amelyek esetleges vírusbejutás esetén le tudják győzni a vírusokat, felerősödik, így az illető, ha netán valami úton-módon fertőződik is, le tudja győzni ezeket a vírusokat, amik a szervezetbe jutnak.”

A rendkívüli állapot megszűnésével tehát a járványhelyzet még nem múlt el, ezért mindenkinek a személyes felelőssége, hogy óvja a saját és mások egészségét azzal, hogy tartja a kétméteres távolságot, valamint gumikesztyűt és maszkot visel.

Mától újra kinyithattak a plázák és a nagyobb bevásárlóközpontok is Szerbia-szerte. Mindez részét képezi a koronavírus-elleni küzdelemben hozott intézkedések enyhítésének. A központoknak ugyanakkor szigorú szabályok szerint kell folytatniuk működésüket. Csak meghatározott számú vásárlót engedhetnek be a boltokba, biztosítani kell a megfelelő higiéniás feltételeket, mellőzni a klímaberendezések használatát. A vásárlóknak maszkot és kesztyűt kell hordani, amíg a nagyobb bevásárlóközpontokban tartózkodnak, és a vírus terjedésének megakadályozása érdekében tartaniuk kell az egymás közötti legalább két méteres távolságot. Több szerbiai városban megindult a tömegközlekedés, amelyet bárki használhat. A járványügyi szakemberek ugyanakkor figyelmeztetnek, hogy a buszokon nagyon sok ember fordul meg, így a védekezési intézkedések betartása elengedhetetlen. A 65 éven felülieknek pedig azt javasolták, ha csak módjuk van rá, ne használják a tömegközlekedési eszközöket. 

koronavírus-járvány
korlátozások
korlátozás
kijárási tilalom
kijárási korlátozás
védőmaszk
maszk
kesztyű
távolságtartás
rendkívüli állapot
rendkívüli helyzet
járványhelyzet
járvány
Belgrád

Most

20:05, Frissítve: 20:17

Verstappen nyerte a sprintfutamot

A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull holland versenyzője nyerte a Forma-1-es Miami Nagydíj szombati sprintfutamát.
19:37, Frissítve: 20:02

Egyre népszerűbb a népművészet az ifjúság körében

Több mint 300 gyermekkel tartották meg a XIII. Dunán innen, Tiszán túl elnevezésű Kárpát-medencei ifjúsági népművészeti tehetségkutató verseny délvidéki elődöntőjét Horgoson. Az eseményt a Bartók Béla Magyar Művelődési Egyesület szervezte meg.
18:52, Frissítve: 19:00

Komoly büntetés a fürdőruhában szaladgálásért

Komoly büntetéssel számolhat az, aki idén nyáron fürdőruhában sétálgat Tivat utcáin. A montenegrói város ugyanis megelégelte azt, hogy a belvárosban egy szál bikiniben vagy fürdőnadrágban járkálnak a turisták.
18:07, Frissítve: 18:19

Újraéledt az asztalitenisz Oromon

A helyi közösség és a vállalatok támogatásával az elkövetkező időszakban a régi iskola épületében mindennap lehetőség adódik a helyieknek arra, hogy kipróbálhassák, megtanulhassák ezt a sportágat, vagy épp versenyeket szervezzenek.
16:10, Frissítve: 17:22

Gyereket a magasba! Adán is

Ada is csatlakozott a Gyereket a magasba! elnevezésű határon átívelő programhoz, amelyet a budapesti székhelyű Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom indított el évekkel ezelőtt.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.