Ugrás a tartalomra

Ötéves mélypontra csökkent áprilisban az infláció az Egyesült Államokban

2020.05.12
18:05
Forrás
MTI
Áprilisban közel 5 éve a legalacsonyabb infláció alakult ki az Egyesült Államokban, a maginfláció pedig kilenc éves mélypontra esett a washingtoni munkaügyi minisztérium statisztikai intézete szerint.

A jelentés szerint a fogyasztói árak éves emelkedésének a mértéke, az infláció 0,3 százalék lett áprilisban, elmaradt a várt 0,4 százaléktól és jóval alacsonyabb lett a márciusi 1,5 százaléknál. Az áprilisi infláció 2015 októbere óta a legalacsonyabb lett.

Az élelmiszer- és energiaárak nélkül éves bázison kalkulált árváltozás mértéke, a maginfláció 1,4 százalékra csökkent áprilisban a márciusi 2,1 százalékról a várt 1,7 százalék helyett. Az áprilisi 1,4 százalékos maginfláció 2011 áprilisa óta a legalacsonyabb.

Áprilisban az előző havihoz képest 0,8 százalékkal csökkentek a fogyasztói árak a márciusi 0,4 százalékos havi csökkenés után. A fogyasztói árindex havi csökkenése áprilisban elsősorban az üzemanyagárak 20,6 százalékos csökkenésének volt tulajdonítható, bár a ruházati cikkek, a járműbiztosítás, a repülőjegyek és a szállásdíjak nagymértékű csökkenése is hozzájárult az eséshez.

A fogyasztói árak 0,8 százalékos havi csökkenése 2008 decembere óta a legnagyobb volt.

Élelmiszer- és energiaárak nélkül a fogyasztói árak 0,4 százalékkal csökkentek az előző havihoz képest áprilisban a várt 0,2 százalékos csökkenés helyett. Márciusban 0,1 százalék volt a havi csökkenés. Az áprilisi 0,4 százalékos havi csökkenés a feljegyzések 1957-es kezdete óta a legnagyobb.

infláció
Amerikai Egyesült Államok
gazdaság

Most

19:37, Frissítve: 19:54

Nem hadászati nukleáris gyakorlatot tart Oroszország

Arra utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni - közölte az orosz védelmi minisztérium.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.