Ugrás a tartalomra

Kötelező lehet a maszk és kesztyű viselése Szerbiában

2020.05.16
11:33
Forrás
MTI
Pénzbüntetés várhat arra Szerbiában, aki nyilvános helyen nem visel kesztyűt és maszkot - erről cikkezik a szerbiai és a külföldi sajtó.

Montenegróban pedig megnyíltak a strandok. A Nyugat-Balkán egyes országaiban szigorításokat, máshol jelentős enyhítéseket vezetnek-vezettek be.

Amennyiben újra elkezd növekedni a fertőzöttek száma, kötelezővé tehetik a maszk és a kesztyű viselését nyilvános helyen Szerbiában. A belgrádi sajtó értesülése szerint ez egy komoly lépés lehet, az előírás be nem tartása pedig akár 150 ezer dináros pénzbüntetéssel is járhat. Montenegró egyelőre nyitott a turisták felé, és pénteken megnyíltak a strandok, hamarosan pedig a határait is megnyitja az ország, hogy a külföldi turisták is beléphessenek a koronavírus-mentes övezetként hirdetett nyaralóhelyre. Visszavonták az éjszakai kijárási tilalmat, megnyitották a bevásárlóközpontokat és a vendéglátóhelyeket is. Montenegróban egyébként két hete stagnál a fertőzöttek száma, összesen 324 fertőzöttet tartanak nyilván. Koszovóban az utóbbi 24 órában tízzel, 945-ről 955-re emelkedett a regisztrált fertőzöttek száma, Észak-Macedóniában péntekről szombatra pedig 1723-ról 1740-re nőtt a koronavírus-fertőzöttek száma. Sztevo Pendarovszki államfő pénteken további 14 nappal meghosszabbította a szükségállapotot Észak-Macedóniában. A köztársasági elnök azt kérte a kormánytól, hogy fokozatosan enyhítsen a korlátozó intézkedéseken, hogy folytatódhasson a megszokott élet. Bosznia-Hercegovinában egy nap alatt 2218-ról 2236-ra emelkedett a regisztrált fertőzöttek száma. Az országba lépőknek 14 napos otthoni elkülönítésben kell maradniuk. Szlovéniában szombatra 1464-ről eggyel, 1465-re nőtt az igazolt fertőzöttek száma. A szlovén kormány engedélyezte az ötven fő alatt tömeges rendezvényeket, de csak abban az esetben, ha a résztvevők betartják a szükséges elővigyázatossági intézkedéseket. Horvátországban eggyel, 2222-re nőtt a regisztrált fertőzöttek száma szombatra. Horvátország is azt tervezi, hogy hamarosan megnyitja határait a turisták előtt, s mobiltelefonos alkalmazást vezet be beutazásuk meggyorsításának elősegítése érdekében.

maszk
kesztyű
Szerbia
Montenegró
Észak-Macedónia

Most

20:05, Frissítve: 20:17

Verstappen nyerte a sprintfutamot

A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull holland versenyzője nyerte a Forma-1-es Miami Nagydíj szombati sprintfutamát.
19:37, Frissítve: 20:02

Egyre népszerűbb a népművészet az ifjúság körében

Több mint 300 gyermekkel tartották meg a XIII. Dunán innen, Tiszán túl elnevezésű Kárpát-medencei ifjúsági népművészeti tehetségkutató verseny délvidéki elődöntőjét Horgoson. Az eseményt a Bartók Béla Magyar Művelődési Egyesület szervezte meg.
18:52, Frissítve: 19:00

Komoly büntetés a fürdőruhában szaladgálásért

Komoly büntetéssel számolhat az, aki idén nyáron fürdőruhában sétálgat Tivat utcáin. A montenegrói város ugyanis megelégelte azt, hogy a belvárosban egy szál bikiniben vagy fürdőnadrágban járkálnak a turisták.
18:07, Frissítve: 18:19

Újraéledt az asztalitenisz Oromon

A helyi közösség és a vállalatok támogatásával az elkövetkező időszakban a régi iskola épületében mindennap lehetőség adódik a helyieknek arra, hogy kipróbálhassák, megtanulhassák ezt a sportágat, vagy épp versenyeket szervezzenek.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.