Ugrás a tartalomra

5,3 millió fölé emelkedett a koronavírussal fertőzöttek száma a világban

2020.05.23
09:28
2020.05.23
16:11
Forrás
worldometers.info
Több mint 340 ezren hunytak el a kór szövődményeinek következtében, míg csaknem 2,2 millióan már legyőzték a betegséget - olvasható a worldometers.info oldalon.

Dél-Amerika a koronavírus-járvány új gócpontja a világban - áll az Egészségügyi Világszervezet pénteki tájékoztatásában. Brazília a második a regisztrált esetek számát nézve. Itt 332 ezer fertőzöttről tudni, a halálos áldozatok száma pedig meghaladja a 21 ezret.

Brazíliában São Paulo és Manaus a járvánnyal leginkább sújtott területek. Bruno Covas, São Paulo polgármestere szerint két héten belül akár össze is omolhat a város egészségügyi ellátórendszere, mert egyre több embernek van szüksége intenzív terápiás ellátásra. Az intenzív osztályok már most 90 százalékos kihasználtsággal működnek. Közben egyre több egészségügyi dolgozó veszti életét a COVID-19 betegségben.

Fotó: Tanjug/AP Photo/Andre Borges, File 

A legtöbb beteg és halálos áldozat is az Amerikai Egyesült Államokban van, itt 1 millió 645 koronavírusos esetet regisztráltak és eddig 97 655 áldozata van a koronavírusnak. A Harvard egyetem járványügyi kutatása szerint, ha már március elején bevezették volna a kijárási korlátozásokat és a távolságtartási szabályokat, akkor az elhunytak 83 százaléka még életben lehetne.

Fotó: Tanjug/AP Photo/Pavel Golovkin

Oroszországban eddig 326 ezer fertőzöttet regisztráltak. A orosz elnök szerint a járványhelyzet stabilizálódott az országban, de ősszel újabb hullámra kell számítani.

Fotó: Tanjug/AP Photo/Pavel Golovkin 

Spanyolországban Madrid és Barcelona is engedélyt kap a további lazításokra hétfőtől. A teraszos éttermek és bárok kapacitásuk 50 százalékán üzemelhetnek, engedélyezik a legfeljebb tíz főből álló csoportos családi és baráti összejöveteleket, és a kisebb boltok, a múzeumok és a templomok is kinyithatnak.

Portugália már a lazítások második fázisánál tart – a kávézók, éttermek és az üzletek több mint két hónap után először kinyithattak.

Fotó: Tanjug/AP Photo/Nardus Engelbrecht 

Miközben sok európai ország már a kijárási korlátozások lazításánál tart a koronavírus-járványt követően, Nagy-Britanniában újabb intézkedéseket vezetnek be a járvány miatt, így június 8-ától kéthetes karanténba kell vonulniuk a külföldről érkezőknek. A szállítmányozók, orvosok és idénymunkások mentesülnek a karantén kötelezettsége alól. Az Egyesült Királyságban 254 ezer személynél állapították meg eddig a koronavírus-fertőzést. A szigetországban eddig 36 ezren haltak bele a vírusfertőzés szövődményeibe.

Az Egészségügyi Világszervezet arra hívja fel az államok figyelmét, hogy közel sem ért még véget a járvány, a fejlődő országokban csak most robban be, ahol óriási károkat okozhat.

koronavírus
koronavírus-járvány
Nagy-Britannia
Oroszország
Amerikai Egyesült Államok

Most

19:49, Frissítve: 20:12

A muzslyai nyugdíjasok majálisozása

Muzslyán két nyugdíjas egyesület működik. Együtt több mint háromszáz tagjuk van és közös otthonuk az egyik legmozgalmasabb hely Muzslyán. Így lesz ez május elsején is. Az előkészületek már ma délután elkezdődtek.
18:04, Frissítve: 19:36

Május elsején lép pályára a Spartacus

A pancsovai Železničart fogadja a szabadkai Spartacus labdarúgó klub a szerbiai labdarúgó szuperliga 33. fordulójában. A mérkőzés este fél hétkor kezdődik a Városi Stadionon.
17:40, Frissítve: 17:53

Aki bús szívvel énekelt

Ötven éve, harminc éves korában hunyt el az egyik legnagyobb és legtehetségesebb magyar énekes: Szécsi Pál.
16:19, Frissítve: 17:36

Mindenki készül az ünnepekre

Szerbia és Szabadka is már az ünnepi készülődés lázában égett ma. A Tejpiacon is sokan vásároltak, az eladók szerint valamelyest nagyobb volt a forgalom.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.