Ugrás a tartalomra

Halastavak kialakításával orvosolható a halhiány Szerbiában - állítják a szakértők

2020.05.27
18:15
2020.05.27
18:37
Forrás
Pannon RTV
A halhiány miatt évente mintegy 36 ezer tonna halat importál Szerbia 100 millió dinár értékben. Szakértők szerint halastavak kialakításával gyarapítani lehetne az itteni halállományt.

A halastavak emellett a vidéki turizmust is vonzóbbá tehetik. Kialakításukat a tartományi kormány is ösztönzi.

Az újvidéki Milivoj Otić havonta többször is vásárol halat, fogyasztását egészségesnek tartja: „Gyakrabban is kellene, de egy kicsit komplikált a lakásban halat készíteni, ezért vásárolok kevesebbszer. Egyébként sülve és főtten is szeretem, a folyami és a tengeri halat is, mindet.”

Újvidéken leginkább pontyot vásárolnak a lakosok, aminek kilónkénti ára 450 dinár körül mozog. Szépen fogy a pisztráng is, amiből egy kiló 500 dinár, illetve pucoltan 630 dinárért lehet vásárolni. Nagy kereslet van a behozatali lazac iránt is, annak ellenére, hogy az ára akár a 2500 dinárt is elérheti.

A halárusok szerint halastavak kialakításával nagyobb lehetne a kínálat a piacon, ami akár az árak csökkenését is eredményezhetné.

Milja Zelić újvidéki halárus: „Ezek nagyon jó ötletek, mert Vajdaság területén nincs elég halunk. Pontyból máris hiány van, nagyon nehéz hozzájutni. A pontyot főleg Vajdaság területén szerezzük be, a pisztráng pedig Bosznia-Hercegovinából és a Peruća-tóból érkezik. Pontynak és harcsának nálunk bőséges mennyiségben kellene lennie, mivel a térségünk alkalmas a tenyésztésükre.”

A halastavak nem csak a tenyésztés miatt lehetnek népszerűek, sporthorgászatra is kiválóan alkalmasak – mondják a horgászok. A Temerin községhez tartozó Járeken lévő halastóhoz egész Vajdaságból érkeznek horgászok.

Dušan Mražić például Zomborból érkezett: „Ide jövök mindig, amikor szabadidőm van. Húsz napot dolgozok, tíz napot otthon vagyok. Azért szeretek itt, mert áram is van, internet is van, lakóházak is vannak.”

A temerini Csévári Róbert szerint a vajdasági vadvizek egyre szennyezettebbek, ezért ő is inkább a mesterséges halastavakat részesíti előnyben: „A vadvizeink egyre szennyezettebbek, egyre kevesebb a hal, egyre több idézőjelben a haltolvaj. Ha az ember kimegy a vadvízre horgászni, kis halakat fog, amiben nincs élvezet. Tehát 10-12 kilogrammos halakat vadvízen nagyon nehéz fogni.”

A mintegy másfél hektárnyi területen fekvő járeki halastóban 6-7 tonna halállomány van.

Úri Zoltán, a járeki Jezero Horgászklub vezetőségi tagja: „Kezdeményeztem, hogy a másik, két hektárnyi részen hizlaljunk pontyot azért, hogy bevételhez jussunk. Ez a része működik, ahogy működik a horgászokkal. Abból bírtunk volna gyarapodni, kiépíteni ezt a részt, van itt még mit csinálni.”

Becslések szerint Vajdaság területén mintegy 120-150 ezer hektárnyi sós, mocsaras földterület található, ami alkalmas mesterséges halastavak kialakítására. Szakértők szerint a beruházás egy hektárnyi területen mintegy 10-15 ezer euróba kerülhet.

halastó
Szerbia
Temerin
Járek
hal
halfogyasztás

Most

13:46, Frissítve: 13:56

Elstartolt a strandszezon Újvidéken

Ez a strand az egyik legszebb és legrendezettebb strandnak számít a Duna teljes szerbiai szakaszán, amely számos lehetőséget kínál az idelátogatóknak. A szezonális belépőket mától lehet igényelni.
13:34, Frissítve: 13:42

Tornádó söpör végig az USA középső államain

Heves viharok söpörtek végig az Egyesült Államok középső részén kedden kora reggel, órákkal azután, hogy Oklahomában egy tornádó legalább egy ember halálát okozta és két település egy részét elpusztította.
12:54, Frissítve: 13:09

Biztonságosan két keréken

A biztonságos kerékpáros közlekedésre, valamint a biciklis sport népszerűsítésére hívták fel a figyelmet Szabadka főterén. A Figyelj, hogy lássanak, közlekedj kerékpárral megnevezésű program során általános iskolás gyerekek vehettek részt.
12:11

„Intenzív kampányra kell számítani”

Dr. Pásztor Bálint a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke a Szabadkai Magyar Rádió Napindító című műsorában a VMSZ államtitkárairól, a kampányról, valamint szabadkai és országos jelentőségű fejlesztésekről beszélt.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.

Népszerűek a palicsi programok

Május másodikán is több ezren látogattak Palicsra, habár a borongós időjárás miatt nem volt akkora tömeg mint előző nap, amikor mintegy 40 ezer ember fordult meg a tóparton.