Ugrás a tartalomra

Vajdaságban is nőtt a fertőzöttek száma

2020.06.26
12:55
2020.06.26
17:01
Forrás
Pannon RTV
Növekedett a beazonosított fertőzöttek száma az elmúlt napokban Vajdaságban - tájékoztat a tartományi kormány. Az illetékesek azt mondják, urai a helyzetnek.

A Vajdasági Közegészségügyi Intézet jelentése szerint a hét első három napján 67 új esetet regisztráltak. Emellett az Újvidéki Klinikai Központban is emelkedett a kezeltek száma.

A covid19.data.gov.rs honlapon bő két hete már nem teszik közzé az illetékesek a községekre lebontott napi fertőzöttek számát, az említett oldalon a házi karanténban tartózkodók számát lehet követni, napi frissítéssel. Ez alapján a csütörtöki adatok szerint Vajdaság területén a legtöbb karanténban tartózkodó személy Újvidéken van, összesen 110, Zomborban 16, Verbászon 17, Kúlán 12, Belcsényben pedig 6. A tartomány területén egyébként az elmúlt időszakban Újvidéken, Szabadkán, és Zomborban regisztrálták hivatalosan a legtöbb fertőzöttet. Vajdaságban folyamatos csökkenés volt tapasztalható a naponta kiadott adatok szerint, most azonban ismét nő a fertőzések száma.

A vajdasági új páciensek klinikai képe enyhébb a korábbiaknál - ezt mondta Dr. Vesna Turkulov, a Vajdasági Klinikai Központ fertőzőosztályának vezetője a szerb közmédiának. A legtöbben magas lázat, levertséget, izomfájdalmat éreznek, kevesebb személy tapasztal köhögést és nehézlégzést. Mindenki, aki tüneteket tapasztal magán, haladéktalanul forduljon orvoshoz - tette hozzá.

Dr. Vesna Turkulov, a Vajdasági Klinikai Központ fertőzőosztályának vezetője: „A betegek számának növekedése az elmúlt időszakban egyértelműen a korlátozó intézkedések feloldásának eredménye, amelyek az elmúlt hetekben voltak. Mindenekelőtt itt különböző rendezvényekről beszélünk, éttermek, stadionok, mérkőzések, és más gyülekezések. Ezek mindenképpen a fertőzöttek megnövekedett számát eredményezték.”

Március folyamán az első hivatalos szerbiai koronavírusos beteget a Szabadkai Közkórházban ápolták. Azóta az észak-bácskai városban 77 fertőzöttet szűrtek ki, közülük 15 aktív beteg ezekben a napokban. Szabadkán eddig három személy életét követelte a kór. Az elmúlt hetekben a koronavírus bejutott a Szabadkai Közkórházba is, ebben az esetben az illetékesek megtették a szükséges intézkedéseket.

Dr. Nebojša Bohucki járványügyi szakorvos Közügyek című műsorunkban elmondta, több esetben találkoztak olyan személyekkel, akik nem is tudták, hogy betegek, és átvészelték a kórt.

Dr. Nebojša Bohucki, járványügyi szakorvos: „Körülbelül 200 ember már elvégezte a tesztet. Néhány eset már volt olyan, akinek volt IgG antitestje, ami azt jelenti, hogy ő már átesett a koronavíruson és elmúlt, néhány esetben volt IgM, ami azt jelenti, hogy akkor éppen fertőzött. Akinek ilyen antitestje van, annak el kell végezni a PCR-tesztet, ez akkor már ingyenes.”

A legfrissebb hírek szerint egyébként a Vajdasági Közegészségügyi Intézet felfüggesztette a PCR-tesztelést saját kérésre. Csak azokat tesztelik, akik számára elengedhetetlen a negatív teszt az utazáshoz, illetve a tüneteket mutató pácienseket.

Vajdaság
fertőzött
járvány
Vajdasági Közegészségügyi Intézet

Most

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.