Ugrás a tartalomra

Vučić és Macron csütörtökön Párizsban tárgyal

2020.07.06
15:35
2020.07.06
15:48
Forrás
Blic
A szerb és a francia államfő egy nappal a Belgrád és Priština közötti videómegbeszélés előtt találkozik a francia fővárosban.

Csütörtökön Párizsban találkozik a szerb elnök a francia államfővel, Emmanuel Macronnal. A megbeszélés egy nappal megelőzi azt a videokonferenciát, amit a szerb és a koszovói fél folytat majd Angela Merkel és Emmanuel Macron részvételével. A párizsi látogatáson Aleksandar Vučić először külön tárgyal majd a francia elnökkel, aztán munkavacsora keretében a delegációk is egy asztalhoz ülnek. Sajtóértesülések szerint azért olyan fontos a párizsi út, mert Vučićnak alkalma lesz tudatni, hogy kész a Koszovóval való párbeszéd folytatására, kompromisszumos megoldásra törekszik az albánokkal, miközben azt is közölheti, hogy csakis úgy, ha a szerbeket nem éri veszteség. Legutóbb a két fél 2018 novemberében ült le egy asztalhoz Brüsszelben, azóta nincs előrelépés a párbeszédben. A romló kapcsolatok oka: a koszovói védővám bevezetése a szerbiai árukra. Most, hogy már eltörölték a vámokat, újra folytatódhat a dialógus. Ha minden a tervek szerint halad, akkor július 12-én szerveznek majd egy személyes találkozót is Belgrád és Pristina között Miroslav Lajčák párbeszédért felelős uniós különmegbízott kezdeményezésére.

Aleksandar Vučić
Emmanuel Macron
Szerbia
Franciaország

Most

10:41, Frissítve: 10:55

„Intenzív kampányra kell számítani”

Dr. Pásztor Bálint a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke a Szabadkai Magyar Rádió Napindító című műsorában a VMSZ államtitkárairól, a kampányról, valamint szabadkai és országos jelentőségű fejlesztésekről beszélt.
07:31, Frissítve: 07:36

Tankok törtek be Rafah területére

Néhány órája megindult Izrael szárazföldi hadművelete, helyszíni jelentések szerint legalább egy izraeli gépesített zászlóalj behatolt a Gázai övezet déli részébe.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.

Népszerűek a palicsi programok

Május másodikán is több ezren látogattak Palicsra, habár a borongós időjárás miatt nem volt akkora tömeg mint előző nap, amikor mintegy 40 ezer ember fordult meg a tóparton.