Ugrás a tartalomra

Nemzetközi online konferencia Aleksandar Vučić, Orbán Viktor és Janez Janša részvételével

2020.07.08
13:30
2020.09.16
20:32
Forrás
Pannon RTV
Európa cenzúrázatlanul címmel tartottak ma online nemzetközi konferenciát, amelyen részt vett Aleksandar Vučić szerb államfő, Orbán Viktor magyar miniszterelnök és Janez Janša szlovén kormányfő.

A konferencia célja, hogy az érdeklődők közvetlenül, torzított fordítás nélkül meghallgathassák, mit gondolnak a saját országukban nagy többséggel megválasztott vezetők Európáról.

Aleksandar Vučić szerb elnök az online konferencián kiemelte, hogy a mostani egészségügyi válság megmutatta, mennyire sérülékenyek vagyunk. Hangoztatta a biztonsági kérdések jelentőségét és kitért a gazdaságvédelemre is.

„A saját országom nevében azt mondhatom, hogy elégedettek vagyunk a számokkal. Az IMF és a Világbank is megerősítették a számokat, és valószínűleg Magyarországgal együtt a legnagyobb növekedési ütemünk lesz idén Európában. És ha megkérdeznek, hogy elégedett vagyok-e ezzel, nem, nem nem vagyok. Ez katasztrófa, mert arra számítottunk, hogy 5,2 százalékos lesz a növekedési ütemünk idén.”

Janez Janša azt mondta, hogy 15-16 éve mindenki kedvezően és optimistán tekintett az unióra, ma azonban az emberek reálisabban látják a helyzetet. A sok pozitív fejlemény ellenére rengeteg kihívás is érte az EU-t - mondta a szlovén miniszterelnök.

„A Brexit jelentős változást hozott az EU egyensúlya tekintetében, ezért egy újra van szükség. Szerintem az európai projekt sikeres jövője azon múlik, hogy milyen válasz lesz adva erre a kérdésre, arra, hogy mikor és milyen új erőegyensúly lesz, ami jó lehet.”

Az Európai Unió szükségleteire fókuszáló stratégiára van szükség, a valódi kihívást a gazdasági teljesítmény és a versenyképesség erősítése jelenti - mondta Orbán Viktor a konferencián. A magyar miniszterelnök felidézte, három válság érte Európát az elmúlt időben, a pénzügyi, a migrációs, most pedig a koronavírus-járvány okozta válság. Miközben Európa képtelen megoldani saját gondjait, meg akarja oldani a világ problémáit és elő akarja írni a nemzetközi partnereinek, hogyan vezessék az országukat - fogalmazott Orbán.

„Ez a fajta nézeteltérés a mi saját helyzetünkről egy komoly kihívás, és véget kell vetnünk ennek a gyakorlatnak, és vissza kell térnünk ahhoz a gyakorlathoz, hogy Európának a saját belső problémáira kell elsősorban koncentrálnia. És talán utána, talán akkor majd tanácsokat adhatunk valaki másnak. A saját ügyeink intézése létfontosságú annak érdekében, hogy az EU visszanyerje a befolyását a nemzetközi gazdasági és politikai téren.”

Orbán Viktor szerint két különböző koncepció van az európai vitákban. Az egyik oldalon a liberális, baloldali elképzelés áll, amely a multikulturalizmust, a migrációt támogatja. A másik elképzelés alapja az örökölt keresztény kultúra, ez a koncepció antikommunista, elkötelezett a családok mellett és a nemzeti identitást értékként kezeli. EU-t ilyen különbségek mellett csak úgy lehet egyben tartani, ha a Nyugat nem kényszeríti rá nézőpontját Közép-Európára - részletezte a magyar kormányfő.

Aleksandar Vučić
nemzetközi
online
konferencia
Janez Janša
Európa cenzúrázatlanul
Polgári Magyarországért Alapítvány
Orbán Viktor

Most

20:54

Kiránduljunk a Fruška gorára!

A hétvégén a hagyományos Fruška gora-i maraton zajlott, pár nappal később pedig már a majálisra készülnek a Fruška Gora Nemzeti Parkban és más kirándulóhelyeken is Újvidék környékén.
19:49, Frissítve: 20:12

A muzslyai nyugdíjasok majálisozása

Muzslyán két nyugdíjas egyesület működik. Együtt több mint háromszáz tagjuk van és közös otthonuk az egyik legmozgalmasabb hely Muzslyán. Így lesz ez május elsején is. Az előkészületek már ma délután elkezdődtek.
18:04, Frissítve: 19:36

Május elsején lép pályára a Spartacus

A pancsovai Železničart fogadja a szabadkai Spartacus labdarúgó klub a szerbiai labdarúgó szuperliga 33. fordulójában. A mérkőzés este fél hétkor kezdődik a Városi Stadionon.
17:40, Frissítve: 17:53

Aki bús szívvel énekelt

Ötven éve, harminc éves korában hunyt el az egyik legnagyobb és legtehetségesebb magyar énekes: Szécsi Pál.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.