Ugrás a tartalomra

Ülőtüntetés Belgrádban

2020.07.09
20:09
2020.07.09
22:16
Forrás
Tanjug, Szerbiai RTV
Egymást követő harmadik napja tüntetnek Belgrádban. Ma azonban egyelőre ülőtüntetést tartanak a szerb fővárosban.

22:15 - Orvosok és egészségügyi dolgozók egy csoportja is csatlakozott a csütörtök esti belgrádi tüntetéshez. Elmondásuk szerint azért gyűltek össze, hogy kifejezzék elégedetlenségüket a jelenlegi egészségügyi helyzettel kapcsolatban. A tiltakozáson megjelenő alkalmazottak a szerb fővárosi Covid-kórházakban dolgoznak - számolt be az N1. Az egészségügyi dolgozók állítása szerint az állam nem látta el kellőképp a kórházakat a járvány előtt, így a polgárokat és az alkalmazottakat feláldozták.

Ahogyan az elmúlt két napban, ma is összegyűltek az emberek a köztársasági parlament épülete előtt. Néhányan állnak, vagy sétálgatnak a közelben, de a legtöbben ülve demonstrálnak. A mai összejövetelre a közösségi médián keresztül hívták az embereket, akiket arra kértek, hogy ülve tüntessenek, és így legyenek különbek azoknál, akik rendbontással tiltakoztak és erőszakot alkalmaztak.

Belgrádhoz hasonlóan Nišben is tüntetnek. Fél 8-kor a városháza előtt gyülekeztek a polgárok, majd tiltakozó sétára indultak a város utcáin. Incidens nem történt, a rendőrség figyelemmel kísérte a demonstrálókat.

Vranjéban a fiatalok kiáltásától és sípok hadától hangosak az utcák. A zászlókra "Le a SZHP-vel" szlogent festettek, és azt magasba emelve sétáltak a város utcáin a Szerb Haladó Párt épületeihez.

Kruševacon este 6-kor kezdődtek a tüntetések. A polgárok elégedetlenségüket fejezték ki a Szerbiai RTV tudósításaival kapcsolatban, valamint a követelték a hatóságoktól, hogy tartsák tiszteletben a törvényeket. Az egy órás tüntetés incidensek nélkül ért véget.

Kraljevóban a polgárok a járványügyi helyzet romlásáért a kormányt tették felelőssé, ellenezték a kijárási tilalom bevezetését és a veszélyhelyzet kihirdetését. Szlogeneket kiabáltak a szerb államfő és a kormány tagjai ellen, valamint a válságtörzs tagjainak lemondását követelték. Ezt követően az összegyűlt emberek tiltakozó sétát indítottak a város utcáin, amely a városi közigazgatás épülete előtt ért véget.

Kragujevacon a tüntetők a belvárosban található áruház előtt gyűltek össze, majd átmentek a városi közigazgatás épületéhez. Mint mondták, sem politikai párt, sem szervezet nem áll a fellépésük mögött. Elmondásuk szerint azért vonultak utcára, hogy elégedetlenségüket fejezzék ki az ország helyzetével, valamint a hatóságok munkájával szemben.

A polgárok ma este összegyűltek Čačakon és Újvidéken is.

tüntetés
Belgrád

Most

19:37, Frissítve: 19:54

Nem hadászati nukleáris gyakorlatot tart Oroszország

Arra utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni - közölte az orosz védelmi minisztérium.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.