Ugrás a tartalomra

Holnap lesz a 25 éves évfordulója a horvátországi Vihar Hadműveletnek

2020.08.03
11:29
2020.08.03
16:29
Forrás
Közlemény
Az akció során 250 ezer szerbet üldöztek el szülőhelyéről - áll a szerb kormány menekültügyi főbiztosságának szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében.

A horvátok az állam felszabadításának napjaként emlékeznek meg a hadműveletről, míg Szerbiában az áldozatok előtt hajtanak fejet. A horvát hadsereg 1995. augusztus 4-én indította meg a hadműveletet. Négy nap alatt ellenőrzésük alá vonták a horvátországi szakadár szerb területek nagy részét, amelyet 1990 folyamán - Horvátország függetlenségének kikiáltása után - a többségében szerb nemzetiségű lakosság a Krajinai Szerb Köztársasággá nyilvánított, és Knint tette meg fővárosává. Az áldozatokról, illetve az eltűntek számáról különféle adatok jelentek meg, mintegy 2 ezer személyt említ a szerb sajtó.

A horvátországi megemlékezésen ezúttal az ottani szerbek képviselője is jelen lesz. Boris Milošević, a horvát kormány alelnökeként vesz részt az eseményen. Döntését azzal indokolta, hogy reménye szerint a mostani horvát államvezetés jelentős lépéseket fog tenni a toleranciaépítés és egymás elfogadásának irányába.

Milošević döntésének nem mindenki örül. A menekültek képviselői szerint ez a tett az üldözött szerbek további megalázása, lekicsinylése.

Nemanja Starović szerb történész a Tanjug Hírügynökségnek nyilatkozva azt mondta: Milošević részvétele az ünnepségen nem fog semmi pluszt hozni a horvátországi szerbek életkörülményeihez.

"Vannak olyan határok, amelyeket nem szabad átlépni, és pontosan ilyen a Vihar Hadművelet bűnös akciójának a legitimizációja, amelyhez ragaszkodik a horvát államvezetés. Már az a tény, hogy ilyen nyomásgyakorlás van a horvátországi szerbek politikai képviselőin, hogy részt vegyenek az eseményen, és ezzel igazolják a Vihart, arról árulkodik, hogy mennyire mélyen elfogadhatatlan a horvát társadalomban uralkodó politikai helyzet."

Aleksandar Vučić szerb elnök szombaton úgy fogalmazott: nincs elragadtatva attól, hogy egy szerb is ott lesz a Vihar Hadművelet kapcsán szervezett ünnepségen.

"Nem tudom üdvözölni, és Szerbia elnökeként nem tudom támogatni a szerbek részvételét a Vihar Hadművelet kapcsán tartott ünnepségen, Kninben. De egy súlyos szót sem hallanak tőlem, mert mi 6-7 évvel ezelőtt egy olyan szabályt alkottunk - Dodikkal erről beszélgettünk -, hogy a különbözőségeink ellenére soha nem fog szerb a szerbre súlyos szavakat mondani, hogy ne legyen fal a Drinán."

Andrej Plenković horvát miniszterelnök ugyanakkor üdvözölte, hogy a horvát kormány szerb tagja is részt vesz az ünnepségen. Plenković hozzátette: reméli, hogy idővel Belgrád is megérti ennek fontosságát. Szerinte a részvétel pozitívan hat majd a szerb-horvát kapcsolatokra.

Vihar hadművelet
Horvátország
Szerbia

Most

19:37, Frissítve: 19:54

Nem hadászati nukleáris gyakorlatot tart Oroszország

Arra utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni - közölte az orosz védelmi minisztérium.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.