Ugrás a tartalomra

Kezd helyreállni az autópiac Szerbiában

2020.08.13
18:48
2020.08.15
19:13
Forrás
Tanjug
Márciusban és áprilisban volt a mélypont az autóeladást tekintve, azóta javult a helyzet.

A koronavírus-járvány a használt autók kereskedelmére is kihatással volt, elsősorban a határok lezárása miatt. Márciusban és áprilisban 11 ezer használt autót adtak el országszerte, az előző évben ugyanebben a két hónapban több mint a dupláját, 28 ezret. Az elmúlt időszakban azonban valamelyest normalizálódni látszik a helyzet.

Az év első felében jelentősen csökkent az autóeladás Szerbiában, ez számokban 21 százalékos csökkenést jelent. Ugyanakkor érdekesség, hogy a rendkívüli állapot megszűnése után szinte azonnal helyreállt az autópiac, sőt több autót adtak el, mint 2019-ben ilyenkor.

A magyarkanizsai Csendir Viktoréknál már egy ideje tervben volt az autóvásárlás. A gépjárművet végül a járvány ideje alatt, márciusban vásárolták meg. „Mi már előzőleg, régebben terveztük az autóvásárlást, ideje volt, aktuális volt, éppen ezért már előre spóroltunk, éppen ezért nem befolyásolt bennünket ez a helyzet az autóvásárlásban, és az autót is megvásároltuk.”

A Martonos melletti használt autó-telepen zökkenőmentes a munka, ugyan a járvány ideje alatt másfél hónapra lakat került a telep ajtajára, azonban az elmúlt hónapokban náluk is jelentősen megugrott a forgalom. Kószó Ferenc, autókereskedő, Martonos: „Másfél hónap után kiderült, hogy mint áruszállító cég, mint áruval foglalkozó cég mégis csak lehetőségünk van egész Európába járni, ott munkát végezni, szállítást végezni. Ez egy hatalmas lehetőséget kínált a cégünknek, ugyanis nagyon kevés cég volt az, aki ezzel tudott foglalkozni. Mi azok közé tartoztunk és mi gyakorlatilag másfél hónap leállás után nagyon nagy gőzerővel kezdtünk újra dolgozni.”

A kereskedő hozzátette, hogy a telepükön elsősorban az Euro 4-es és az Euro 5-ös motorral rendelkező használt autókat hozzák be külföldről, és a vásárlók is ezeket a gépjárműveket keresik leginkább.

autó
kocsi
autópiac
helyreállás
mélypont
csökkenés
Szerbia
használt autó
új autó
járvány
koronavírus
rendkívüli állapot

Most

14:39, Frissítve: 16:36

Kollégium vagy lakás?

Az egyetemi hallgatóknak továbbtanulásuk során számos költséggel kell számolniuk, az egyik ilyen a lakhatási kiadás. Legtöbben a kollégiumot választják annak kedvező ára miatt, de túljelentkezés esetén marad a lakás bérlésének a lehetősége.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.