Ugrás a tartalomra

Járványügy: Még nem érkezett el az enyhítések ideje

2020.08.19
09:19
2020.08.19
17:41
Forrás
021.rs, Tanjug, Szerbiai RTV
Még túl korai lenne enyhíteni a korlátozó intézkedéseken Szerbiában - véli dr. Predrag Kon.

158 új fertőzött Szerbiában. Kevesebb a kórházban kezelt és a súlyos állapotú koronavírusos páciens, de még mindig nagy számban jelentkeznek ellenőrzésre az emberek. 

37 koronavírusos beteget kezelnek Szabadkán. Az intenzív osztályon két pácienst helyeztek el, lélegeztetőgépre egy személy szorul.

A járványügyi szakember szerint a járványügyi intézkedések eltörlése csak akkor lehetséges, ha a napi új fertőzöttek száma hosszabb időn át nem haladja meg a száz főt. Az illetékes fontosnak tartja a kulturális rendezvények megszervezését. Hozzátette, főként gazdasági érvek szólnak amellett, hogy a kávézók munkaidejét meghosszabbítsák.

Nem kell karanténra számítaniuk azoknak a szerb állampolgároknak, akik külföldről térnek haza - emelte ki Predrag Kon a Szerbiai RTV vendégeként. Hozzátette, egyelőre nem terveznek újabb szigorításokat a szerb állampolgárokra vonatkozóan. A szakember a Montenegróba való beutazás részleteiről is beszélt. Teszt nélkül akkor utazhatunk majd az Adria-parti országba, amikor 100 ezer szerbiai állampolgárra 25, vagy attól kevesebb fertőzött jut.

Az iskolások maszkviselésével kapcsolatba Kon úgy fogalmazott, hogy a diákok bármilyen, az orrot és a szájat eltakaró maszkot viselhetnek, de a legajánlottabb mégis a három rétegű maszk. A járványügyi szakember úgy gondolja, a következő hetekben tovább csökkenhet az új fertőzöttek száma az országban.

„A számadatok a legfontosabbak. Ezek ugyan irányadók, de tény, hogy csökkennek, és az elmúlt két napban már sokkal jobb a helyzet. Mondtam is, hogy várhatóan 100 és 200 közötti adatok lesznek a jövő héten, erre számítunk. Ezt követően pedig még jobban fog majd csökkenni.”

Még nem tudni pontosan, hogy vannak-e tartós egészségügyi következményei a koronavírusnak, a legtöbben mindenesetre krónikus fáradtságra és erőtlenségre panaszkodnak.

Újraindul a légi közlekedés Szerbia és Montenegró között. Mától az Air Serbia légitársaság ismét indít járatokat Belgrádból Tivatba, valamint elindul az első járat Podgoricába is.

Kedden 108 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak Szerbiában. A betegségben négyen hunytak el egy nap alatt, ezzel 681-re nőtt az áldozatok száma.

enyhítés
Predrag Kon
fertőzés
járvány

Most

14:52, Frissítve: 14:58

Népszerűek a palicsi programok

Május másodikán is több ezren látogattak Palicsra, habár a borongós időjárás miatt nem volt akkora tömeg mint előző nap, amikor mintegy 40 ezer ember fordult meg a tóparton.
11:52, Frissítve: 12:41

Holnap lesz az iskolai mészárlás évfordulója

Egy éve, hogy a belgrádi Vladislav Ribnikar Általános Iskolában az oktatási intézmény egyik diákja megölte kilenc társát és egy biztonsági őrt. Másnap az akkor 21 éves Uroš B. kilenc embert lelőtt Dubona és Malo Orašje falvakban.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.