Ugrás a tartalomra

Szijjártó: a következő évek Közép-Európa évei lehetnek

2020.08.31
14:38
2020.08.31
14:43
Forrás
MTI
A következő évek Közép-Európa évei lehetnek, a térségnek komoly versenyelőnye lehet - mondta a magyar külgazdasági és külügyminiszter hétfőn a szlovéniai Bledben.

A miniszter nyilatkozatában kifejtette: az Európai Unió történelmi kihívások előtt áll a koronavírus-járvány miatt, ugyanakkor a következő évek könnyen szólhatnak Közép-Európáról.

A korábban sokat támadott, de rendkívül észszerű politikák a gazdaság és a migráció területén olyan versenyelőnyt jelentenek a térségnek a biztonság, a politikai stabilitás és a gazdasági növekedés szempontjából, hogy az elkövetkező idő világgazdasági versenyében "mi sikeresebben szerepelhetünk az európai átlagnál" - vélekedett.

Úgy látja, a koronavírus-járvány miatt a globális gazdasági kapacitások újraelosztásáért nagyon komoly verseny kezdődik. Sok gyárat, szolgáltató központot szerte a világon bezártak nagy nemzetközi vállalatok, és tévhit azt gondolni, hogy ezeket automatikusan újranyitják - magyarázta.

Közölte: ahogy az országok, úgy a vállalatok is nagy nyomás alá kerülnek, észszerűsíteni kell a tevékenységüket, költséget kell csökkenteniük, ami pedig megnöveli azoknak az országoknak a lehetőségeit a jövőben a beruházás-ösztönzés szempontjából, amelyek képesek voltak alacsony adókkal, rugalmas szabályozással beruházásbarát környezetet kialakítani.

Szijjártó Péter szerint a következő években a verseny arról fog szólni, hogy mely ország tud több beruházást magához vonzani, mely ország tudja legjobban megvédeni a munkahelyeket. Ebbe a versenybe Magyarország egy közép-európai együttműködés részeseként "nagy önbizalommal és a siker egyértelmű reményével tud beszállni" - fogalmazott.

Hangsúlyozta: az elmúlt évek sokat támadott, de észszerű gazdaságpolitikája és a folyamatos adócsökkentések eredményeként Magyarország az egyik legversenyképesebb európai beruházási helyszín lett, így a következő években a cél az, hogy a magas beruházási rátát fenntartsák, minél több nagy nemzetközi vállalat hozza a kapacitásait Magyarországra. Ebből a szempontból több olyan tárgyalást folytatnak, amelyek komoly siker reményével kecsegtetnek, és a következő hónapokban ezek közül már többet is be tudnak jelenteni - közölte.

Megjegyezte: ezek a beruházások Magyarországot Európa gazdasági térképén még jobb helyre teszik.

A külügyminiszter kitért rá: Magyarország erejét, jelentőségét, értékét növeli a szoros közép-európai együttműködés, a térségbeli országok sikere magyar érdek is. Erről beszélt a lengyel, a horvát és a szlovén kollégájával folytatott egyeztetéseken is - tette hozzá.

Szijjártó Péter
bledi stratégiai fórum
Közép-Európa

Most

19:49, Frissítve: 20:12

A muzslyai nyugdíjasok majálisozása

Muzslyán két nyugdíjas egyesület működik. Együtt több mint háromszáz tagjuk van és közös otthonuk az egyik legmozgalmasabb hely Muzslyán. Így lesz ez május elsején is. Az előkészületek már ma délután elkezdődtek.
18:04, Frissítve: 19:36

Május elsején lép pályára a Spartacus

A pancsovai Železničart fogadja a szabadkai Spartacus labdarúgó klub a szerbiai labdarúgó szuperliga 33. fordulójában. A mérkőzés este fél hétkor kezdődik a Városi Stadionon.
17:40, Frissítve: 17:53

Aki bús szívvel énekelt

Ötven éve, harminc éves korában hunyt el az egyik legnagyobb és legtehetségesebb magyar énekes: Szécsi Pál.
16:19, Frissítve: 17:36

Mindenki készül az ünnepekre

Szerbia és Szabadka is már az ünnepi készülődés lázában égett ma. A Tejpiacon is sokan vásároltak, az eladók szerint valamelyest nagyobb volt a forgalom.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.