Ugrás a tartalomra

Ifjú néptáncosok léptek fel Palicson

2020.09.22
20:38
2020.09.23
16:15
Forrás
Pannon RTV
Szólt a népzene, repültek a szoknyák, dobogtak a csizmák Palicson, a Magyar Kultúrközpontban kedd este.

Gyerekek és fiatalok léptek fel a Talentum Tehetséggondozó Művészeti Egyesület szervezésében, a Colourful Cooperation - Sokszínű együttműködés elnevezésű IPA-projekt részeként.

Szóló és páros magyar táncokat adtak elő a fiatalok. Voltak fellépők Szabadkáról, Palicsról, Hajdújárásról is, a táncosok többsége azonban a Talentum Egyesület tagja. A 15 éves Lukács Dalma már kilencedik éve táncol, és folytatni szeretné, ameddig csak lehetséges: „Rengeteg mindent szeretek a táncban, a motívumokat is táncolni, a társaságot, az utazásokat, ezeket a lehetőségeket, meg hogy őrizzük a hagyományainkat.”

Nyers Bakó Ramóna hat éves kora óta táncol, immár tíz éve. A Kárpát-medence több magyar néptáncát ismeri: „Szilágysági táncot táncoltunk, páros táncot. Igazából nagyon nehéz választani, melyik is a kedvencem, de nagyon tetszenek az erdélyi forgatós táncok.”

15 néptáncos lépett színpadra, köztük a Talentum Egyesület által szervezett tavalyi szólótáncverseny szereplői is.

Brezovszki Roland, művészeti vezető, Talentum Tehetséggondozó Művészeti Egyesület: „A Kárpát-medencéből, egészen Kárpátaljáról, Viskről hoztunk egy páros táncot, aztán átvándoroltunk a Dunántúlra, Somogyot és Rábaközt érintettük, utána Erdélybe mentünk, Szilágyságra, Györgyfalvára, és Bukovinával fejeztünk.”

A több mint száz tagot számláló Talentum Tehetséggondozó Művészeti Egyesület a járvány miatti több hónapos kényszerszünet után nemrég újrakezdte a munkát. A következő fontos rendezvényük a Palicsi Magyar Sokadalom, amely idén nem lesz több napos, de így is több órás programra számíthat a közönség. Október 3-án, szombaton a palicsi Vigadó teraszán gólyalábasok, néptáncosok és -zenészek szórakoztatnak, és lesz népviselet-bemutató is.

colorful
Palics
Talentum Egyesület
Talentum Tehetséggondozó Művészeti Egyesület
Brezovszki Roland

Most

19:37, Frissítve: 19:54

Nem hadászati nukleáris gyakorlatot tart Oroszország

Arra utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni - közölte az orosz védelmi minisztérium.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.