Ugrás a tartalomra

Támogatás magyar cégeknek nyugat-balkáni beruházáshoz

2020.10.20
14:12
2020.10.20
19:38
Forrás
Pannon RTV
Kilenc magyar vállalat részesült vissza nem térítendő támogatásban nyugat-balkáni beruházáshoz - mondta ma a magyar külgazdasági és külügyminiszter.

A Nyugat-Balkán Beruházási Támogatás okiratátadó budapesti ünnepségén négy cég vezetőjének adták át a támogatást. Szijjártó Péter kiemelte: a magyar vállalatok nyugat-balkáni beruházásainak segítésére 9 milliárd forintos pályázatot írtak ki.

A KÉSZ Holding Zrt. 149 millió forintos támogatást kapott. Vida Tamás vezérigazgató elmondta, a csoport nemzetközi terjeszkedését bizonyítja az elmúlt húsz évben, hogy a magyarországi tevékenységükön túl öt országban rendelkeznek nemzetközi képviselettel, leányvállalattal.

Vida Tamás, vezérigazgató, KÉSZ Holding Zrt.: „A nyugat-balkáni beruházási támogatásnak az igénybevételével elsősorban a mérnöki és tervezői tevékenységünket, kompetenciákat szeretnénk fejleszteni, bővíteni, valamint a termelőtevékenységünket, és a termelőeszközök megvásárlásával hajtunk végre beruházásokat, elsősorban acélszerkezet-szerelés vonatkozásában.”

Nyikos Gábor, a Kristály Kft. ügyvezető igazgatója kiemelte, a vállalkozás elsősorban a vízellátás, a csatornázás és szennyvíztisztítás területén nyújt mérnöki szolgáltatásokat. Most 296 millió forintnyi támogatást kaptak.

Nyikos Gábor, ügyvezető igazgató, Kristály Tervező, Szolgáltató és Kereskedelmi Kft.: „Megvalósíthatósági tanulmányokat készítettünk több szerbiai településnek, így Apatin városnak, Adának, Zentának, hogy ezzel is növeljük esélyünket a későbbi beruházásokban való részvételre.”

A Pharma Pack Hungary Kft. 794 millió forint támogatást kapott. A nagy cégek beszállítójaként gyártanak gyógyszereket, elsősorban gyógyszercsomagolással, valamint fejlesztéssel és étrend-kiegészítők gyártásával foglalkoznak.

Kis Csaba József, ügyvezető igazgató, Pharma Pack Hungary Kft.: „A szerbiai beruházásunktól azt várjuk, hogy hozzávetőleg megduplázza az éves árbevételünket. Az export árbevételünk már most is az összes árbevételünknek csaknem a felét teszi ki, és a jövőbeli növekedést is elsősorban exportpiacokról várjuk. A szerb üzemünkben a teljes kapacitás elérésekor mintegy 50 főt fogunk foglalkoztatni, ami természetesen azzal együtt jár, hogy a magyar anyavállalatnál is további munkahelyeket kell létesítenünk.”

Az UBM Trade Kft. 2,3 milliárd forint támogatásban részesült. Varga Ákos igazgatósági elnök elmondta, arra törekszenek, hogy a Balkán legmodernebb, leghatékonyabb takarmánykeverőjét hozzák létre. A gyárat Šidnél építik fel.

Varga Ákos, igazgatósági elnök, UBM Trade Zrt.: „Az építkezést 2021-ben kezdjük el, és az üzem 2023-ban már takarmányt gyárt. A kapacitásának a 80 százalékában ömlesztett kiszerelésben közepes és nagyobb farmok részére, 20 százalékban zsákos csomagolásban a háztáji gazdaságok számára. A célpiacunk viszont az egész balkáni régió.”

Magyarországnak kiváló a politikai együttműködése a Nyugat-Balkán országaival – mondta az eseményen Szijjártó Péter, magyar külgazdasági és külügyminiszter.

„Mindannak érdekében, hogy a magyar vállalatokat segítsük a Szerbiában történő beruházásokban, egy 9 milliárd forintos pályázatot írtunk ki, amelynek keretében 9 magyar vállalat kapott vissza nem térítendő támogatást szerbiai beruházáshoz, hogy aztán az ott megtermelt profittal a magyar gazdaságot erősítsék, az itteni működésüket fejlesszék, és teremtsenek újabb és újabb munkahelyeket.”

Szijjártó Péter hozzátette, az elmúlt tíz évben a kétszeresére növelték a Nyugat-Balkánra irányuló exportot, amely most már meghaladta a 2,5 milliárd eurót évente, és másfélszeresére nőtt a nyugat-balkáni térségben végrehajtott magyar beruházások értéke, elérve a 1,5 milliárd eurót, így a térség a magyar tőke kilencedik legfontosabb kihelyezési célpontjává vált.

támogatás
Szijjártó Péter
nyugat-balkáni beruházás

Most

19:49

A muzslyai nyugdíjasok majálisozása

Muzslyán két nyugdíjas egyesület működik. Együtt több mint háromszáz tagjuk van és közös otthonuk az egyik legmozgalmasabb hely Muzslyán. Így lesz ez május elsején is. Az előkészületek már ma délután elkezdődtek.
18:04, Frissítve: 19:36

Május elsején lép pályára a Spartacus

A pancsovai Železničart fogadja a szabadkai Spartacus labdarúgó klub a szerbiai labdarúgó szuperliga 33. fordulójában. A mérkőzés este fél hétkor kezdődik a Városi Stadionon.
17:40, Frissítve: 17:53

Aki bús szívvel énekelt

Ötven éve, harminc éves korában hunyt el az egyik legnagyobb és legtehetségesebb magyar énekes: Szécsi Pál.
16:19, Frissítve: 17:36

Mindenki készül az ünnepekre

Szerbia és Szabadka is már az ünnepi készülődés lázában égett ma. A Tejpiacon is sokan vásároltak, az eladók szerint valamelyest nagyobb volt a forgalom.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.