Ugrás a tartalomra

Rekordot döntött a napi új fertőzöttek száma Szerbiában

2020.10.27
15:20
2020.10.27
16:34
Forrás
Tanjug
Az elmúlt 24 órában 1053-an bizonyultak pozitívnak a 9430 koronavírusra teszteltek közül. Öt beteg halt bele a kór szövődményeibe, így a járvány megjelenése óta összesen 798-an hunytak el.

A halálozási arány 1,95 százalék. Kórházban 823 koronavírusos beteget kezelnek, lélegeztetőgépen 38 páciens van.

Kedvezőtlen a járványhelyzet Szerbiában és tovább romlik - mondja dr. Predrag Kon. A köztársasági válságstáb tagja hozzátette, a megelőző intézkedések szigorítását fontolgatják. Elmondta, az újonnan regisztrált fertőzöttek száma ezen és a jövő héten tovább emelkedhet. Ez az egész országra vonatkozik, de a helyzet továbbra is Belgrádban a legrosszabb. Kiemelte azt is, hogy a betegség többségében enyhe lefolyású a 10 év alatti gyermekeknél, és nem ők a családok fő fertőzési forrása. Kon továbbá kiemelte, rapid antigén tesztek használatát kezdték meg, amellyel fél óra után is megállapítható, hogy valaki koronavírusos-e. Ezeket főként az idősotthonokban és a kórházakban veszik majd igénybe.

Vörös zónává minősítették a belgrádi Arénát. Ebbe az átmeneti Covid kórházba folyamatosan érkeznek a betegek. A legfrissebb információk szerint 34 fertőzöttet kezelnek ott. Dr. Predrag Bogdanović koordinátor szerint az Arénában a könnyebb vagy kevésbé súlyos tünetekkel rendelkező koronavírusos betegeket helyezik el, életkor tekintetében pedig ezúttal az idősebb korosztály dominál. Főként 60, 70 és 80 éves pácienseket kezelnek, egyiküket ma reggel sürgősen a Fertőzőbetegségek Klinikájára kellett szállítani, mert hirtelen romlott az állapota.

Vajdaságban megduplázódott a fertőzöttek száma egy hét alatt. Jelenleg 516 aktív koronavírusos beteget tartanak számon, a legtöbbet Újvidéken, 246-ot, ami szinte a kétszerese az előző heti adatoknak - tájékoztat a Vajdasági Közegészségügyi Intézet.

Egyre több lesz a fertőzött Szerbiában, folyamatosan nő a beteg száma, ezért mindent meg kell tennünk azért, hogy javítsunk az esélyeinken - jelentette ki a Szerbiai RTV műsorában Srđa Janković immunológus, a válságstáb tagja. Hangsúlyozta, a friss adatok aggasztóak, mind a fertőzöttek, mind pedig a lélegeztetőgépen lévő páciensek számát tekintve. A vírusnak ebben a hullámban óriási ereje lehet, ezt kell megelőzni, amennyire csak lehetséges, és meg kell akadályozni, hogy összeomoljon az egészségügyi rendszer. Kontrollálni kell a gyülekezéseket, viselnünk kell a maszkot, de fel kell készülni a legrosszabbra is - mondta el Janković.

Srđa Janković, epidemiológus, a szerbiai válságstáb tagja: „A legfontosabb, hogy megőrizzük az irányítást a járvány felett, visszaszorítsuk az újonnan fertőzöttek számát. Ezt azonban csak az intézkedések betartásával lehet. Mielőtt szigorításokról beszélnénk, végre kell hajtani a jelenleg hatályos intézkedéseket. Lehet, hogy ez valakinek furcsán hangzik, azonban a maszkviselés, a távolságtartás, valamint az, hogy távol maradunk a tömegtől, így együtt nagyon is sokat tudunk tenni azért, hogy csökkentsük a fertőzésszámot.”

A hétfői adatok szerint Szerbiában egy nap alatt 6503 embert teszteltek, közülük 341-nek lett pozitív a koronavírustesztje, vagyis a vizsgált személyek 5,2 százaléka koronavírusos.

vörös
zóna
Belgrád
Aréna
koronavírus
Covid
kórház

Kapcsolódó tartalmak

Most

11:52, Frissítve: 12:41

Holnap lesz az iskolai mészárlás évfordulója

Egy éve, hogy a belgrádi Vladislav Ribnikar Általános Iskolában az oktatási intézmény egyik diákja megölte kilenc társát és egy biztonsági őrt. Másnap az akkor 21 éves Uroš B. kilenc embert lelőtt Dubona és Malo Orašje falvakban.
09:06, Frissítve: 09:14

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.