Ugrás a tartalomra

Zavargások törtek ki Philadelphiában, miután rendőrök agyonlőttek egy afroamerikai férfit

2020.10.27
20:59
Forrás
MTI
Zavargások törtek ki Philadelphiában kedden, miután rendőrök agyonlőttek egy késsel hadonászó afroamerikai férfit hétfő délután.

A philadelphiai rendőrség közlése szerint a 27 éves Walter Wallace nem tett eleget a rendőrök felszólításának, és nem dobta el a kezében lévő kést. A rendőrök ekkor lőtték agyon. A rendőri intézkedést a jelenlévő járókelők egyike a mobiltelefonján rögzítette, és így felkerült a közösségi médiumok platformjaira is.

Az agyonlőtt férfi apja a Philadelphia Inquirer című lapnak nyilatkozva elmondta: a fiát tíz lövés érhette.

"A rendőrök miért nem használtak előbb sokkolót?" - tette fel a kérdést. Kifejtette, hogy Walter Wallace mentális betegséggel küszködött, és rendszeresen szedett gyógyszert.

A rendőrség szóvivője közölte: a város nyugati kerületébe azzal a bejelentéssel hívták ki a rendőröket, hogy egy férfi fegyverrel fenyegetőzik.

A kiérkező rendőrök többször felszólították a késsel fenyegetőző Walter Wallace-t, és miután a rendőrök felé közeledett, rálőttek.

A közösségi médiában közzétett videón az látható, hogy két ember megpróbálja jobb belátásra bírni Wallace-t, de eredménytelenül. Egyikük, az áldozat anyja, a lövések után megdobálta a rendőröket.

Kedden tüntetők gyűltek össze a történtek közelében lévő parknál, és azt skandálták: "a fekete életek számítanak". A tüntetők rendőrautókat és kukákat gyújtottak fel, és kövekkel támadtak neki a kivonuló rendőröknek. Mintegy harminc rendőr megsebesült.

Jim Kenney, a város demokrata párti polgármestere bejelentette: a rendőrség vezetőjével együtt tanácskozást hív össze az incidens és következményei megvitatására.

A város rendőrfőnöke kedd délután bejelentette: a zavargásokkal összefüggésben 91 embert vettek őrizetbe, elsöprő többségüket rablásért és betörésért, míg 11 gyanúsítottat rendőrök elleni támadásokért tartóztattak le.

Philadelphia
zavargások
afroamerikai
agyonlőtt
tüntetések

Most

20:54

Kiránduljunk a Fruška gorára!

A hétvégén a hagyományos Fruška gora-i maraton zajlott, pár nappal később pedig már a majálisra készülnek a Fruška Gora Nemzeti Parkban és más kirándulóhelyeken is Újvidék környékén.
19:49, Frissítve: 20:12

A muzslyai nyugdíjasok majálisozása

Muzslyán két nyugdíjas egyesület működik. Együtt több mint háromszáz tagjuk van és közös otthonuk az egyik legmozgalmasabb hely Muzslyán. Így lesz ez május elsején is. Az előkészületek már ma délután elkezdődtek.
18:04, Frissítve: 19:36

Május elsején lép pályára a Spartacus

A pancsovai Železničart fogadja a szabadkai Spartacus labdarúgó klub a szerbiai labdarúgó szuperliga 33. fordulójában. A mérkőzés este fél hétkor kezdődik a Városi Stadionon.
17:40, Frissítve: 17:53

Aki bús szívvel énekelt

Ötven éve, harminc éves korában hunyt el az egyik legnagyobb és legtehetségesebb magyar énekes: Szécsi Pál.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.