Ugrás a tartalomra

Gyászliturgián búcsúztak Irinej pátriárkától

2020.11.21
13:39
2020.11.21
18:02
Forrás
Pannon RTV
A belgrádi ortodox székesegyházban délelőtt 9 órakor kezdődött gyászliturgián vehettek búcsút a hívők a pénteken elhunyt Irinej pátriárkától, amelyen számos hívő és tisztelő rótta le kegyeletét.

A szerb ortodox egyházfőt vasárnap délelőtt 9 órakor helyezik végső nyugalomra a Szent Száva-templom kriptájában.

A szerb hadsereg díszőrségének tagjai a koporsót a pátriárka holttestével először a Patriarchátus épületébe szállították, ezt követően a belgrádi szerb székesegyházba vitték, ahol gyászliturgián mutatták be a székesegyház névadója, Szent Mihály ünnepe alkalmából. A hívek itt búcsúzhattak el Irinej pátriárkától. A pátriákra testét egy plexi védőfal borította, ugyanis a szerb válságstáb ajánlásai szerint nem lehetett megcsókolni vagy megérinteni a testet. A liturgia befejezése és a székesegyházban való megemlékezés után a menet és a koporsó Irinej pátriárka holttestével a Szent Száva templom felé tartott.

A szerb ortodox egyház közleménye szerint Irinej pátriárkát vasárnap délelőtt 9 órakor helyezik végső nyugalomra a belgrádi Szent Száva-templom kriptájában. A szerb ortodox egyház 46. fejének, Irinej néhai pátriárka utódjának megválasztásáig feladatait a Szent Püspöki Zsinat látja el, amelynek elnöke Hrizosztom mitropolita lesz. Az új pátriárka megválasztása legkésőbb a megüresedés napjától számított három hónapon belül történik majd meg.

Irinej pátriárka
liturgia
Szent Száva
Belgrád

Most

07:46, Frissítve: 07:53

Húsvét másnapját ünneplik az ortodox hívek

Az ortodox húsvéthétfőhöz Szerbiában számos népszokás kötődik. Egyes szokások a mai napig fennmaradtak eredeti formájukban, mások ugyanakkor módosultak, vagy teljesen a feledésbe merültek az ortodox hívek körében.
07:38, Frissítve: 08:13

Ma van Đurđevdan

A Gergely naptár szerint április 24-én, a Juliánusz naptár szerint május 6-án van Szent György napja.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.