Ugrás a tartalomra

Szerbia mégsem utasítja ki Montenegró belgrádi nagykövetét

2020.11.29
19:10
2020.11.29
19:17
Forrás
Szerbiai RTV, MTI, Blic
A Montenegróval való együttműködés, a barátság fontosabb bármilyen nemzetközi konvenciónál, így Szerbia arról döntött, hogy visszavonja azon döntését, hogy kiutasítja Montenegró belgrádi nagykövetét - mondta Ana Brnabić.

A ma visszavont döntést tegnap lépték meg a viszonosság elve alapján - nyilatkozta a szerb kormányfő, miután Aleksandar Vučić szerb elnökkel és Nikola Selaković külügyminiszterrel tárgyalt a Montenegró és Szerbia között kezdődött diplomáciai feszültség kapcsán. 

A szerb miniszterelnök arról is beszélt, hogy túl sok ellentét volt már a két fél között, így baráti kapcsolatok kialakítására van szükség. A mai döntésről egyeztettek a Montenegróban élő szerb közösség képviselőivel is. Hozzátette, a visszavonás a jószándék jele Szerbia részéről. 

Ahogyan arról mi is beszámoltunk, Montenegró azért utasította ki szombaton Vladimir Božović szerb nagykövetet, mert az a podgoricai külügyminisztérium szerint beavatkozott a montenegrói belügyekbe. Montenegró lépésére néhány órával később Szerbia is válaszolt. A kölcsönösség elve alapján Belgrád persona non gratának minősítette Tarzan Miloševićet, Montenegró szerbiai nagykövetét, ezt a döntést azonban most visszavonták a szerb elnök javaslatára. 

Egyébként Zdravko Krivokapić kormányalakítással megbízott montenegrói politikus sajnálatát fejezte ki, hogy a távozó kormány egy nappal korábban nem kívánatos személlyé nyilvánította és kiutasította az országból Szerbia nagykövetét.

A Montenegró jövőjéért elnevezésű, korábban ellenzéki, szerbbarát koalíció listavezetője a közösségi médiában adott hangot elégedetlenségének, és közölte, "az ilyen lépések nincsenek összhangban az ország európai útjának, valamint a baráti országok térségbeli együttműködésének szellemével". Hozzáfűzte: a távozó kormánynak ugyan már csak napjai vannak hátra, mégsem zárkózik el attól, hogy továbbra is a társadalom kettéosztásán és a különbségek elmélyítésén dolgozzon. 

Szerbia
Montenegró
nagykövet
visszavonta
kiutasítás
Vladimir Božović

Most

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.