Ugrás a tartalomra

Újabb szigorítások lépnek életbe holnap Szerbiában

2020.12.03
16:18
2020.12.03
17:25
Forrás
Pannon RTV
A koronavírus-járvány megfékezését célzó intézkedések főként a vendéglátósokat és az ott dolgozókat sújtják, de a más ágazatokban tevékenykedőknek is módosulnak a mindennapjai.

Az illetékesek korábban arról beszéltek, hogy az új szabályok minimum 10 napig érvényben lesznek az országban, ha pedig nem javul a helyzet, szigorúbbakat vezetnek be.

Péntektől még rövidebb ideig, a jelenlegi 18 óra helyett csak 17 óráig tarthatnak nyitva a vendéglátóipari egységek Szerbiában. Az éttermek és a kávézók, klubok számára ez hatalmas kiesést jelent, a tapasztalatok szerint ugyanis a forgalmuk 70-80 százaléka az esti órákban valósul meg, így jelentős gazdasági visszaeséssel számolhatnak a vállalkozók. A válságstáb ajánlása szerint azonban erre a lépésre szükség van, hiszen ezeken a helyeken könnyebben terjedhet a kór. Néhány étterem azonban kivételt képez, a szállodákban található vendéglátóhelyek 21 óráig végezhetnek szolgáltatást, de csakis a hotelben regisztrált vendégek számára.

A vendéglátóipari egységek az új szabály szerint hétvégén ki sem nyithatnak. Péntek 17 óra és hétfő hajnali 5 között csak a házhoz szállítás lehetséges.

Nem csak a vendéglátóhelyekre, hanem a bevásárlóközpontokra, a játéktermekre, a fodrászszalonokra, az edzőtermekre és az uszodákra is vonatkozik az újabb szigorítás. Ezek a helyek sem dolgozhatnak hétvégén. A sportpályákat csak profi sportolók használhatják, akik versenyre készülnek, vagy mérkőzést játszanak. A hétvégi zárvatartás alól kivételt képeznek a színházak, amelyek a hét minden napján nyitva lehetnek, de 18 helyett csak 17 óráig.

Az élelmiszerüzletek, az üzemanyag-töltőállomások és a gyógyszertárak továbbra is dolgozhatnak hétvégén is. A boltok 21 óráig tarthatnak nyitva, a benzinkutakon pedig csak üzemanyagot lehet vásárolni. A szigorítás a piacokra sem vonatkozik, továbbra is mindennap nyitva lehetnek, annyi változással, hogy vasárnap időkorlát között, reggel 6 és délután 3 óra között működhetnek.

A rövidített munkaidő nem vonatkozik azokra a vállalkozásokra, ahol nincs szükség a személyes jelenlétre, vagy ha az csak rövid ideig tart. Ide sorolhatók a különböző szervizek, autószerelő műhelyek, cipészek vagy az üvegesek, amelyek 21 óráig tarthatnak nyitva.

szigorítás
korlátozás
koronavírus
járvány
Szerbia
nyitvatartás

Most

14:39, Frissítve: 16:36

Kollégium vagy lakás?

Az egyetemi hallgatóknak továbbtanulásuk során számos költséggel kell számolniuk, az egyik ilyen a lakhatási kiadás. Legtöbben a kollégiumot választják annak kedvező ára miatt, de túljelentkezés esetén marad a lakás bérlésének a lehetősége.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.