Ugrás a tartalomra

Hazatérnek a vendégmunkások az ünnepekre?

2020.12.15
12:45
2020.12.15
17:20
Forrás
Pannon RTV
Az általunk megkérdezett külföldön dolgozó vajdasági magyarok többsége nem utazik haza az ünnepekre.

December 20-tól a külföldiek csak negatív PCR teszttel, a szerb állampolgárok pedig 10 napos karanténkötelezettség mellett léphetnek be az ország területére - erről döntött hétfői ülésén a szerbiai válságstáb. Ez nagyon sok szerbiai család ünnepét befolyásolja.

Számos vajdasági keresi a kenyerét külföldön. Ők általában a nyáron és a karácsonyi ünnepekkor látogatnak haza. Idén, mint szinte mindenre, erre is kihatással van a koronavírus-járvány. Az ausztriai Grazban élő Mészáros család tervei is megváltoztak.

Mészáros László, Graz, Ausztria: „Terveztünk hazamenni karácsonyra. Sajnos a szigorítások végett maradunk, meg szerintem a biztonság végett is. Kérdeztem ismerőseimet, és ők is hasonlóan vélekednek, hogy talán okosabb itthon maradni ilyen helyzetben.”

A készenléti rendszer legmagasabb szintje lép életbe szerdától Londonban a koronavírus miatt. Az onnan hazautazni készülők, főleg ha már idén voltak itthon jelentős akadályokba ütköznek.

Varga Valéria, London, Egyesült Királyság: „Akik karácsonyra vagy karácsony előttre foglaltak repülőjegyet, azoknak a járatait már visszamondták. Akik 10-ig el tudtak utazni, azok eljutottak haza. Kevesebben vannak, mert az évi szabadságok arra mentek el, hogy két hetet karanténban töltöttünk a visszautazás során.”

A szerbiai válságstáb hétfői ülésén döntött arról, hogy december 20-tól a külföldiek csak negatív PCR teszttel, a szerb állampolgárok pedig 10 napos karanténkötelezettség mellett léphetnek be az ország területére.

Dr. Predrag Kon, a szerbiai válságstáb tagja: „Ami a mi állampolgárainkat illeti, azt ajánljuk, hogy legyen PCR tesztjük. Ha nincs, akkor önizolációba, vagyis házi karanténba kell menniük. Ezt a karantént esetleg meg lehet szakítani, ha megcsináltat egy tesztet az első öt napban. Ez minden. Ha teszttel érkeznek, akkor nincs semmilyen kötelezettségük.”

Kép: Fonet/Zoran Mrđa

Ez az információ sok Magyarországon élő vajdaságit is visszatart attól, hogy Szerbiába utazzon az ünnepekre.

Tóth Dániel, Szombathely, Magyarország: „A határon újabb szigorításokat fognak bevezetni, úgy értesültünk, és nem szeretnénk az otthon töltött időt esetleg karanténban tölteni.”

De mi van azokkal, aki napi szinten ingáznak a szomszédos országokba? Egy hasonló kérdést a szerb közmédia műsorvezetője is feltett a szerbiai válságstáb tagjának:

„Mi van mondjuk azokkal, akik kiutaznak az országunkból és néhány nap múlva visszatérnek? Nekik is teljesíteni kell ezeket a feltételeket, vagy nem?

Dr. Darija Kisisć Tepavčević, a szerbiai válságstáb tagja: „Amikor erről a definiált időszakról van szó, tehát december 20-tól január 10-ig, akkor valójában ugyanaz a kritérium vonatkozik minden állampolgárunkra, akik visszatérnek az országba külföldről.”

Mi is megkérdeztük az illetékeseket. A szerb Belügy- és Külügyminisztériumnál is írásban érdeklődtünk, hogy a szigorítások vonatkoznak-e a 30 kilométerig történő 24 órás ingázás szabályára. A Belügyminisztérium telefonon jelezte, hogy nem ők az illetékesek, a Külügyminisztérium eddig nem válaszolt kérdésünkre.

külföld
vendégmunkás
vajdasági
magyar
hazautazás
karantén
kötelező
válságstáb
koronavirus
járvány
intézkedés
szigorítás
határ

Most

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.