Ugrás a tartalomra

Téli álomba szenderül Európa

2020.12.16
11:52
2020.12.16
16:31
Forrás
Pannon RTV
Európa több országában is újabb lezárások kezdődnek a koronavírus-járvány miatt. Németországban életbe lépett a teljes zárlat. Sokan a védőoltástól várják a helyzet javulását.

Kép: Tanjug/AP Photo/Michael Probst

Néhány országban ez már a harmadik hullám lesz. Hollandiában, Csehországban és London környékén is romlik a helyzet, ezért szükségesek az újabb korlátozások.

Németországban kedden sokan vásároltak, főleg karácsonyi ajándékokat. Szerdától ugyanis újabb szigorítások léptek életbe. Csak az alapvető szükségleti cikkeket árusító üzletek lehetnek nyitva. Emellett azoknak a szolgáltatóknak is be kell zárniuk, amelyeknél elkerülhetetlen a fizikai érintkezés. Az óvodákban és az iskolákban ügyeletet tartanak. Csak azok a szülők vihetik be a gyermekeiket, akiknek be kell menniük a munkahelyükre dolgozni. A kormány a munkaadókat arra kérte, ahol csak lehet, tegyék lehetővé az otthoni munkavégzést.

Hollandiában is kijárási tilalom lépett életbe, amely várhatóan január 19-ig tart majd. Bezárnak az iskolák, az óvodák, az üzletek és a sportcentrumok is, és csak az élelmiszerboltok, a gyógyszertárak és a bankok maradhatnak nyitva. Az új szabály értelmében kerülni kell a csoportosulást, így a közeli családtagokon kívül legfeljebb két emberrel lehet találkozni. Karácsonykor a 13 év alatti gyerekeken kívül három vendéget fogadhatnak a háztartások.

Csehországban sem javul a helyzet. Két hete még az enyhítésekről szóltak a hírek, a cseh kormány azonban ismét a szigorítások mellett döntött. Az éttermek, a szállodák és a sportlétesítmények péntektől ismét bezárnak, az összejöveteleken pedig legfeljebb hat fő vehet részt. Este 11 és reggel 5 óra között éjszakai kijárási tilalmat vezetnek be az országban, az általános és középiskolások karácsonyi szünete pedig a szokásosnál korábban elkezdődik. A maszkok viselése a belső és külső tereken is kötelező marad.

Londonban és környékén a legmagasabb készenléti szint lépett életbe. Itt nem nyithatnak ki a múzeumok, a turistalátványosságok és a zárt terű szórakozóhelyek. Emellett be kell zárniuk a szállodáknak és az összes vendéglátóhelynek.

Jó hírnek számít viszont, hogy az Európai Gyógyszerügynökség akár már jövő héten dönthet az amerikai–német vakcina engedélyéről. A tömeges oltás karácsony környékén kezdődhet meg az unióban.

Európa
lezárás
bezárás
Hollandia
Belgium
London
Csehország

Most

20:54

Kiránduljunk a Fruška gorára!

A hétvégén a hagyományos Fruška gora-i maraton zajlott, pár nappal később pedig már a majálisra készülnek a Fruška Gora Nemzeti Parkban és más kirándulóhelyeken is Újvidék környékén.
19:49, Frissítve: 20:12

A muzslyai nyugdíjasok majálisozása

Muzslyán két nyugdíjas egyesület működik. Együtt több mint háromszáz tagjuk van és közös otthonuk az egyik legmozgalmasabb hely Muzslyán. Így lesz ez május elsején is. Az előkészületek már ma délután elkezdődtek.
18:04, Frissítve: 19:36

Május elsején lép pályára a Spartacus

A pancsovai Železničart fogadja a szabadkai Spartacus labdarúgó klub a szerbiai labdarúgó szuperliga 33. fordulójában. A mérkőzés este fél hétkor kezdődik a Városi Stadionon.
17:40, Frissítve: 17:53

Aki bús szívvel énekelt

Ötven éve, harminc éves korában hunyt el az egyik legnagyobb és legtehetségesebb magyar énekes: Szécsi Pál.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.