Ugrás a tartalomra

Hosszabbodik a kultúrintézmények működési ideje, a többi korlátozás érvényben marad

2020.12.18
16:37
2020.12.18
17:31
Forrás
Pannon RTV
Hétfőtől 21 óráig tarthatnak nyitva a művelődési intézmények, így a színházak, a mozik, a képtárak és a múzeumok Szerbiában. Az előttünk álló hétvégén maradnak a bevásárlóközpontokra és a vendéglátóipari létesítményekre vonatkozó korlátozások.

A bevásárlóközpontok és a vendéglátóipari létesítmények nem fogadhatnak vendégeket és vásárlókat sem szombaton, sem vasárnap. A válságstáb a jövő hét elején ismét összeül, akkor javasolhatják, hogy a későbbiekben a kisboltok, az éttermek és a kávézók esetleg 20 óráig tarthassanak nyitva.

Reggel ülésezett a szerbiai válságstáb. A szakemberek áttekintették a jelenlegi járványügyi helyzetet, ugyanakkor konkrét döntés nem született a szabályok szigorításával vagy enyhítésével kapcsolatban. Hétfőn ismét összeülnek.

A délutáni sajtótájékoztatón érintették a PCR-teszt árának emelését is. A külföldiek számára a PCR-teszt Szerbiában 18 ezer dinárba kerül, a szerb állampolgároknak pedig 6 ezer dinárba, de csak év végéig, január elsején ugyanis már 9 ezer dinárt kell fizetni, ha valaki teszteltetné magát.

Dr. Snežana Jovanović, a válságstáb tagja: „Ma mindenki arról beszél, hogy megemeltük a PCR-tesztek árát. Ezek most 6 helyett 9 ezer dinárba kerülnek, de senki nem említi meg azt, hogy mi bevezettük a gyors antigén teszteket, amelyeknek köszönhetően jelentősen csökkentettük a diagnózis felállításának az idejét a SARS-COV 2 esetében. Így azon személyek esetében, akiknek tüneteik vannak, egyáltalán nem fontos, hogy PCR-teszttel igazolják a fertőzést. Ez a teszt alapján 15-30 perc alatt bizonyítható a betegség.”

A délutáni sajtótájékoztatón elhangzott, a további szigorításokról, vagy enyhítésekről a következő napok fejleményei alapján döntenek. Egy jó hírük azonban volt, amely a művelődési intézményeket illeti hétfőtől kezdve.

Dr. Zoran Gojković tartományi egészségügyi titkár: „A kulturális intézmények, vagyis a színházak, a mozik, a galériák és a múzeumok munkaideje meghosszabbodik.”

A sajtótájékoztatón szó esett arról is, hogy jelenleg óriási tömeg várakozik a határon, hogy PCR-teszt nélkül még vasárnap előtt beléphessen az országba. A tartományi egészségügyi titkár szerint ezen emberek jelentős része Szerbián csak átutazik, így nem kell aggódni miattuk.

Zoran Gojković kijelentette: mindent megtesznek azért is, hogy minél kevesebbet kelljen a Covid-rendelők előtt várakozni a pácienseknek. Sátrakat építenek és melegedőhelyeket raktak ki a betegeknek.

A vakcinákról is szó esett a tájékoztatón. Az illetékesek hangsúlyozták, hogy az ország megpróbál mindenhonnan védőoltáshoz jutni.

kultúrintézmény
művelődési intézmény
munkaidő
Szerbia
válságstáb
koronavírus
járvány
korlátozás
Zoran Gojković

Most

19:37, Frissítve: 19:54

Nem hadászati nukleáris gyakorlatot tart Oroszország

Arra utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni - közölte az orosz védelmi minisztérium.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.