Ugrás a tartalomra

Erősebb földrengés rázta meg Horvátországot

2020.12.28
09:58
2020.12.28
19:39
Forrás
MTI
A Richter-skála szerint, 5,2-es erősségű földrengés rázta meg ma reggel Horvátországot. A rengés fél 7 körül történt, amit Zágrábban is érezni lehetett.

A földmozgás epicentruma 50 kilométerre volt a horvát fővárostól, 2 kilométeres mélységben Sisak közelében. A rengést egész Közép-Horvátországban érzékelte a lakosság. Két utórengésről is beszámoltak a híradások. A városmagban megrongálódott a főváros jelképének számító katedrális, a horvát parlament és a kormány épülete, valamint több templom és a kulturális örökséghez tartozó építmény is. Legutoljára márciusban rengett a föld Horvátországban.

Andocsi János, alelnök, Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége: „Az anyagi károk jelentősek, a károk felmérése most is zajlik. Főleg falak repedtek meg, cserepek törtek össze, illetve a kémények sérültek meg több helyen. A két közjogú főméltóság, tehát a miniszterelnök úr és az államfő is a terepen volt. Andrej Plenković miniszterelnök mindent megígért a károk enyhítésében. A földrengés erősségét jelzi az, hogy Zágrábban, illetve Károlyvárosban is lehetett érezni a földrengés erősségét. Legfontosabb most egyelőre az, hogy tényleg emberi életet nem követelt, illetve sérültekről nem érkezett jelentés.”

Magyarországon is érezni lehetett a hétfő reggeli horvátországi földrengést. A földmozgást Zala, Somogy és Baranya megyében sokan érezték, de mivel a rengés epicentruma a magyar országhatártól körülbelül száz kilométerre volt, károk bekövetkezése nem valószínű.

Horvátország
földrengés

Most

16:19, Frissítve: 16:25

Mindenki készül az ünnepekre

Szerbia és Szabadka is már az ünnepi készülődés lázában égett ma. A Tejpiacon is sokan vásároltak, az eladók szerint valamelyest nagyobb volt a forgalom.
15:09, Frissítve: 16:41

Húsvét Palicson

Hatodik alkalommal szervezik meg a Húsvét Palicson nevet viselő hagyományápoló foglalkozást az ortodox ünnepek alkalmából.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.