Ugrás a tartalomra

Problémákat okoz a nagy mennyiségű hó

2021.01.08
17:19
Forrás
Szerbiai RTV, B92
Az idei első nagyobb mennyiségű hó problémákat okoz Nyugat-, Közép- és Kelet-Szerbiában.

Kamena Gora faluban például a havazás miatt 9 kilométer útszakasz járhatatlan, ezért csaknem 100 háztartás el van zárva a külvilágtól. A legtöbb helyen 30-40 centiméter vastag a hótakaró, de egyes helyeken már a fél métert is eléri. A havazás éjszaka és reggeltől erősödött meg. Először a hegyvidéki tájakat érintette, de most már az alacsonyabban fekvő térségekben is jelentős a hóesés. A Pešter-fennsíkon szakadatlanul esik a hó. 17 falu maradt áram nélkül. 

Egyébként a legtöbb út járható az érintett térségekben, de arra kell készülni, hogy a haladás sokkal lassúbb. Téli felszerelés, hólánc használata szükséges. A Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet előrejelzése szerint a magasabban fekvő országrészekben további 15-30 centiméter hó hullhat.

Vajdaságban nem várható jelentős hóesés, csak némi hószállingózás lehetséges vasárnap, de inkább a hétfői nap folyamán.

havazás
fennakadás
tél
hegyvidék

Most

07:46, Frissítve: 07:53

Húsvét másnapját ünneplik az ortodox hívek

Az ortodox húsvéthétfőhöz Szerbiában számos népszokás kötődik. Egyes szokások a mai napig fennmaradtak eredeti formájukban, mások ugyanakkor módosultak, vagy teljesen a feledésbe merültek az ortodox hívek körében.
07:38, Frissítve: 08:13

Ma van Đurđevdan

A Gergely naptár szerint április 24-én, a Juliánusz naptár szerint május 6-án van Szent György napja.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.