Ugrás a tartalomra

Jégpáncél fagyhat az utakra

2021.01.17
18:12
2021.01.18
10:48
Forrás
Pannon RTV
Az alacsony hőmérséklet miatt köd és jégpáncél keletkezhet az utakon, különösen azokon a szakaszokon, amelyek a folyók, völgyek és szorosok mentén húzódnak, valamint a hidakon – figyelmeztet a Szerbia Útjai Közvállalat.

A nedves utak, valamint az éjszakai és kora reggeli mínuszok miatt jégréteg alakulhat ki az utakon. Az illetékesek azt tanácsolják a sofőröknek, hogy használják a téli felszereléseket, tartsák be a sebességkorlátozásokat, és a téli körülményeknek megfelelő sebességgel közlekedjenek.

Még vasárnap délelőtt is voltak útszakaszok Szabadkán, amelyek jegesek és csúszósak voltak. A havazás miatt a közlekedők számára fokozott figyelem ajánlott, hiszen a síkos utak megnehezítik a közlekedést és megnő a balesetveszély is. Ljubomir Jancić még októberben felkészítette járművét a téli időszakra.

Ljubomir Jancić: „A téli felszerelés, ha a gépjárműre gondol, akkor használom az M+S jelzésű abroncsot, felraktam őket október előtt, az előtt, hogy a törvény szerint kellene, így alapvetően készen állok a télre.”

Miljački Ivanka: „Figyelmesen vezetek, lassan, hogy ne fékezzek, vigyázok és figyelek a többi vezetőre is, hogy azok hogyan vezetnek.”

A havas és síkos utakon fontos a fegyelmezett és elővigyázatos vezetés - mondják a szakemberek. A téli időszakban érdemes figyelni a közlekedés minden résztvevőjére. Vezetés közben kerülni kell a hirtelen irányváltoztatásokat, valamint a fékkel is óvatosan kell bánni.

Igor Matić:

„Éppen ma történt, előttem tíz méterrel a kerékpáros megcsúszott, erre nagyon oda kell figyelni.
- Hogyan tud az ilyesmire hirtelen reagálni?
- Elég nehéz, még szerencse, hogy van ABS-em, meg hogy normálisan lehet fordulni balra vagy jobbra, de azt mondanám, hogy minél inkább kerüljék azt, hogy kerékpárral közlekedjenek, mert elsősorban maguknak és a sofőröknek okoznak problémát.”

A Szerbiában érvényben lévő közlekedési szabályok szerint a gépkocsi-tulajdonosok a november elseje és április elseje közötti időszakban kötelesek téli felszerelést használni, amennyiben az időjárási feltételek azt megkövetelik.

Futó Tihomir, közlekedési rendőr: „A kötelező téli felszereléshez természetesen, amit mindannyian ismerünk, elsősorban hozzá tartozik a téli abroncs, amelynek két fajtáját ismerjük, ami Szerbiában elfogadott, az első az úgynevezett univerzális M+S jelzéssel, illetve a téli gumiabroncs, amelyiken snow, winter vagy ehhez hasonló feliratok vannak. Ami nagyon fontos még a téli gumiknál, hogy az abroncs bordázata minimum négy milliméter kell, hogy legyen.”

A hólánc is részét képezi a téli felszerelésnek. Abban az esetben kell rendelkeznünk vele, ha lakott területen kívül használjuk személygépkocsinkat, településen belüli autóhasználat esetén nem kötelező, hogy legyen a csomagtartóban hólánc - tette hozzá a közlekedési rendőr. Szavai szerint a téli gumiabroncs használata nem csak a szabályok miatt fontos, azok hiánya balesetveszélyes.

jeges
utak
forgalom
közlekedés
csúszós

Most

20:05, Frissítve: 20:17

Verstappen nyerte a sprintfutamot

A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull holland versenyzője nyerte a Forma-1-es Miami Nagydíj szombati sprintfutamát.
19:37, Frissítve: 20:02

Egyre népszerűbb a népművészet az ifjúság körében

Több mint 300 gyermekkel tartották meg a XIII. Dunán innen, Tiszán túl elnevezésű Kárpát-medencei ifjúsági népművészeti tehetségkutató verseny délvidéki elődöntőjét Horgoson. Az eseményt a Bartók Béla Magyar Művelődési Egyesület szervezte meg.
18:52, Frissítve: 19:00

Komoly büntetés a fürdőruhában szaladgálásért

Komoly büntetéssel számolhat az, aki idén nyáron fürdőruhában sétálgat Tivat utcáin. A montenegrói város ugyanis megelégelte azt, hogy a belvárosban egy szál bikiniben vagy fürdőnadrágban járkálnak a turisták.
18:07, Frissítve: 18:19

Újraéledt az asztalitenisz Oromon

A helyi közösség és a vállalatok támogatásával az elkövetkező időszakban a régi iskola épületében mindennap lehetőség adódik a helyieknek arra, hogy kipróbálhassák, megtanulhassák ezt a sportágat, vagy épp versenyeket szervezzenek.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.