Ugrás a tartalomra

Elmozdulhatnak a trópusi esőerdők a klímaváltozás miatt

2021.01.22
17:23
Forrás
index.hu
Az egyenlítő mentén húzódó keskeny, esős sávban honos esőerdők területi eltolódására is sor kerülhet a klímaváltozás miatt. Ha ez bekövetkezik, az milliók élelmiszerbiztonságát fenyegeti – állítják a Kaliforniai Egyetem és Irvine Egyetem kutatói.

A Nature Climate Change szaklapban publikált tanulmányt szerző, környezetmérnökökből, ökológusokból és adattudományos szakemberekből álló interdiszciplináris csapat kiemelte, hogy a változás nem fogja egyformán érinteni a trópusi övezetet: az esőöv a keleti féltekén észak felé, a nyugati féltekén dél felé fog terjeszkedni. Az esőerdők északra tolódása szárazsághoz vezet Délkelet-Afrikában és Madagaszkáron, miközben árvizeket okoz India déli részén. Az amerikai esőerdők délre tolódása szárazabb éghajlatot hoz majd Közép-Amerikába. A kutatók kimutatták, hogy a klímaváltozás hatására a Föld trópusi esőöve a bolygó kétharmadát fedő hosszúsági fokok mentén ellenkező irányba mozdul el, ami világszerte láncreakciószerű változást idéz elő az ivóvíz elérhetőségében és az élelmiszer-termelésben. 

esőerdő
klímaváltozás
természetvédelem

Most

08:18

Nyerjen lakást!

Mostanáig több mint 24,6 millió számla QR-kódját küldték be a szerbiai lakosok a Vedd el a számlát, és nyerj! elnevezésű állami nyereményjátékra.
20:30

Európa melegszik a leggyorsabban a kontinensek közül

Európa hőmérséklete a globális átlag nagyjából kétszeresével emelkedik – jelentette az AP hírügynökség az ENSZ Meteorológiai Világszervezete (WMO) és az Európai Unió klímaváltozási szolgálata, a Copernicus legfrissebb jelentéseire hivatkozva.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.