Ugrás a tartalomra

Joksimović reméli, hogy az új bővítési módszer felgyorsítja Szerbia csatlakozási folyamatát

2021.02.03
11:17
Forrás
Pannon RTV
Tavaly márciusban az Európai Unió új bővítési módszert fogadott el. Ennek értelmében a korábbi fejezeteket hat témakörbe csoportosította, amelyek különböző területeket ölelnek fel.

Ezek az alapkérdések, a belső piac, a versenyképesség és inkluzív növekedés, a zöld menetrend és fenntartható összeköttetések, az erőforrások, mezőgazdaság és kohézió, valamint a külkapcsolatok. Jadranka Joksimović a Szerbiai RTV műsorában azt mondta, arra számít, hogy február végéig meg lehet tudni majd a témakörök megnyitásának kritériumait.

Az európai integrációért felelős miniszter bízik abban, hogy ez az új módszer megfelel majd Szerbiának és felgyorsítja a csatlakozási folyamatot.

„Most módot kell találni arra, hogy az új módszer alkalmazható legyen azokra az országokra, amelyek már a csatlakozás folyamatában vannak, és Szerbia is ilyen. Más dolog ez Albánia és Észak-Macedónia tekintetében, amelyek még nem kezdték meg magukat a tárgyalásokat úgy, hogy el lenne készítve a tárgyalási keret a számukra, és teljesen másképp néz ez ki Szerbia és Montenegró tekintetében, amelyeknek világos tárgyalási keretük van, és amely nem fog változni az új módszer szerint. De módot kell találni arra, hogy valorizálják, hogy értékeljék mindazt, amit eddig tettünk, és ugyanakkor az új ciklusba is belépjünk.”

Jadranka Joksimović
Európai Unió
EU
Szerbia
csatlakozás
bővítési módszer

Most

20:56

Palicson is hódított a Semmelweis

Meghódította a mozikat Magyarországon a Semmelweis című film, erről tanúskodnak a magyar Nemzeti Filmintézet által még idén február közepén nyilvánosságra hozott adatok.
19:17, Frissítve: 19:24

Arany János-érmet kapott Takács Márta

A Magyar Tudományos Akadémia 197. közgyűlésén, Budapesten a külhoni magyar kutatók munkáját elismerő Arany János-érmet vehetett át dr. Takács Márta, a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar rendes egyetemi tanára.
16:43, Frissítve: 18:02

Amikor a bánáti szívósság sző nagy terveket

A majdányi régészeti lelőhelyet, a Dr. Batthyány-Strattmann László Művelődési Egyesület székházát, a törökkanizsai könyvtár épületét és az 1858-ban épült Szent György-plébániatemplomot tekintették meg a VMSZ politikusai.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.

Drágábbak a luxustermékek Szerbiában

Több luxustermék is megdrágult Szerbiában május elsejétől. Keddtől egy doboz cigarettáért is többet kell fizetnie a dohányosoknak, mint eddig. Ami viszont jó hír, hogy az áram és a gáz árának emelkedésétől idén már nem kell tartanunk.

Cápát fogtak Neum közelében

Veszélyeztetett és szigorúan védett cápafaj egy példányát fogott ki a napokban egy helyi horgász az Adriai-tengeren, a bosznia-hercegovinai Neum közelében.

Népszerűek a palicsi programok

Május másodikán is több ezren látogattak Palicsra, habár a borongós időjárás miatt nem volt akkora tömeg mint előző nap, amikor mintegy 40 ezer ember fordult meg a tóparton.