Ugrás a tartalomra

Az afganisztáni csapatkivonás szerepel a NATO-találkozó napirendjén

2021.02.16
22:27
2021.02.16
22:37
Forrás
Euronews
Virtuális védelmi miniszteri találkozót tart a NATO szerdán és csütörtökön.

 A napirenden az egyre romló afganisztáni helyzet szerepel. Megvitatják, lehet-e tartani a május 1-jei határidőt a csapatok kivonására.

Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára azt javasolta, hogy a háború sújtotta országban az erőszak újbóli növekedése miatt ne hajtsák végre a szövetséges erők teljes kivonulását. "Közös célunk egyértelmű. Afganisztán soha többé nem szolgálhat menedékként a terroristák számára, hogy megtámadják a hazánkat. Jelenlétünk a feltételektől függ. Bár egyetlen szövetséges sem akar Afganisztánban a szükségesnél hosszabb ideig tartózkodni. Nem indulunk el, amíg nincs itt az ideje" - ezt jelentette ki Jens Stoltenberg. A Pentagon szerint nagyjából 10 000 szövetséges katona van még Afganisztánban, ennek egynegyede amerikai.

Az új amerikai védelmi miniszterrel, Llyoyd Austinnal az élen az Egyesült Államok eltökélt szándéka, hogy újra konstruktív módon lépjen kapcsolatba a NATO-val. Az európai vezetők dicsérték Joe Biden adminisztrációját azért, mert ígéretet tett a hullámok elsimítására, amelyeket a Trump-évek hoztak.

NATO
Jens Stoltenberg
Afganisztán

Kapcsolódó tartalmak

Most

16:14

„Szabadkán megvagyunk!”

A szükséges ezer helyett 1478 aláírást gyűjtött a Vajdasági Magyar Szövetség Szabadkán, a lista indulásához az önkormányzati választásokon - tette közzé közösségi oldalán dr. Pásztor Bálint.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.