Ugrás a tartalomra

Életbe léptek a szigorúbb védelmi intézkedések Magyarországon

2021.03.08
07:12
2021.03.08
09:29
Forrás
MTI
A magyar kormány döntése értelmében életbe léptek a március 22-ig tartó szigorított védelmi intézkedések. A nőnapra tekintettel a virágboltok hétfőn még nyitva maradhatnak, de utána nekik is be kell zárniuk.

A magyar kormány a koronavírus-járvány harmadik hullámának mérséklése érdekében hozott új intézkedéseket, amelyek március 22-ig lesznek érvényben. A cél az, hogy minimálisra csökkenjenek a személyes találkozások.

A Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet szerint az üzleteket be kell zárni. Kivételt jelentenek ez alól egyebek mellett az élelmiszerüzletek, a gyógyszertárak és a benzinkutak. Az óvodák és az általános iskolák április 7-ig nem nyithatnak ki. A középiskolákban és a felsőoktatásban továbbra is marad a digitális oktatás. Az esti kijárási tilalom továbbra is érvényben marad este 8 óra és reggel 5 óra között. A maszkviselés mindenhol kötelező. A Kormányzati Tájékoztatási Központ múlt pénteki közlése szerint a kormány abban a reményben döntött a két hét szigorításról, hogy húsvétkor újra lehessen indítani az életet.

Részletes tájékoztató

A március 22-ig tartó két hét újabb védelmi intézkedései értelmében az üzleteket be kell zárni. Kivétel: az élelmiszerüzletek, a patikák, a benzinkutak, a drogériák, a dohányboltok, gazdasági, mezőgazdasági és erdészeti tevékenységhez nélkülözhetetlen anyagokat és eszközöket árusító üzletek, valamint az állateledelt, takarmányt forgalmazó üzletek, a piac és a termelői piac.

Minden szolgáltatás szünetel, kivéve a magánegészségügyi-, szociális-, pénzügyi-, postai, járműszervíz-szolgáltatásokat. A nőnapra tekintettel hétfőn a virágboltok nyitva maradhatnak, de utána nekik is be kell zárniuk.

Az éttermekben továbbra is lesz lehetőség elviteles vásárlásra.

Az óvodák és az általános iskolák a tavaszi szünet végéig nem nyithatnak ki. Az önkormányzatok kérésére a kormány hétfőtől is biztosítja az óvodákban és az iskolákban a gyermekfelügyeletet. Az alacsony fertőzési számokra tekintettel a bölcsődék nem zárnak be. A középiskolákban és a felsőoktatásban továbbra is marad a digitális oktatás.

Ahol lehet, otthoni munkavégzést javasolnak az államigazgatásban is, kivéve a védekezésben közreműködők esetében.

Az esti kijárási tilalom továbbra is érvényben marad este 8 óra és reggel 5 óra között. Ez alól csak az igazolt munkavégzéssel lehet mentesülni.

A maszkviselés a lakott területen belül valamennyi utcán, közterületen kötelező és lehetőség szerint legalább 1,5 méter védőtávolságot kell tartani.

A parkok, arborétumok és erdők nyitva maradnak.

A 1,5 méteres távolság tartásával szabadtéren lehet sportolni. Az igazolt sportolók edzései megengedettek, de meccset csak zárt kapuk mögött lehet tartani.

Szigorítják a határátlépést, de a tranzit- és teherforgalmat nem korlátozzák.

A bértámogatást és az adókedvezményeket kiterjesztik azokra a szektorokra, amelyeknek be kell zárniuk.

Minden gyülekezés tilos. Az éttermekben vendég csak az étel elvitele céljából tartózkodhat. A szállodák turistákat nem fogadhatnak, csak üzleti, gazdasági vagy oktatási célból érkező vendégeket. Mindennemű rendezvény megtartása tilos, ide értve a kulturális eseményeket. A szabadidős létesítmények használata tilos, beleértve különösen a fitnesztermeket, fedett uszodákat, múzeumokat, könyvtárakat, mozikat és állatkerteket, korcsolyapályákat.

Temetésen legfeljebb 50-en lehetnek. Esküvők lakodalom nélkül tarthatók meg.

A közterületi parkolás ingyenes.

korlátozás
intézkedés
zárás

Most

11:52, Frissítve: 12:41

Holnap lesz az iskolai mészárlás évfordulója

Egy éve, hogy a belgrádi Vladislav Ribnikar Általános Iskolában az oktatási intézmény egyik diákja megölte kilenc társát és egy biztonsági őrt. Másnap az akkor 21 éves Uroš B. kilenc embert lelőtt Dubona és Malo Orašje falvakban.
09:06, Frissítve: 09:14

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.